Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 13:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μέτωπο για την OpenAI – Έκλεψε τη φωνή της Scarlett Johansson;

Νέο μέτωπο για την OpenAI –  Έκλεψε τη φωνή της Scarlett Johansson;

«Σοκαρισμένη» και «εξοργισμένη» δηλώνει η Scarlett Johansson, αφότου η OpenAI κυκλοφόρησε ένα chatbot που χρησιμοποιεί φωνή «ανατριχιαστικά παρόμοια» με τη δική της. Μάλιστα, η εταιρεία του ChatGPT είχε προσεγγίσει την ηθοποιό του Χόλιγουντ για να χρησιμοποιήσει τη φωνή της, πρόταση την οποία εκείνη είχε απορρίψει.

Το νέο chatbot της OpenAI, που διαβάζει κείμενα στους χρήστες, ονομάζεται Sky και κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Αμέσως, πολλοί σχολιαστές παρατήρησαν ότι η φωνή του chatbot μοιάζει με εκείνη που χρησιμοποίησε η Johansson στην ταινία του 2013, «Her».

Η OpenAI ανακοίνωσε χθες ότι θα αφαιρέσει τη φωνή, αλλά επέμεινε ότι δεν είχε σχεδιάσει να μιμηθεί την ηθοποιό. Η Johansson έχει διαφορετική άποψη.

«Όταν άκουσα το demo που δόθηκε στη δημοσιότητα, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Sam Altman θα επεδίωκε μία φωνή που να ακούγεται ανατριχιαστικά παρόμοια με τη δική μου», έγραψε η ηθοποιός σε ανακοίνωσή της.

«Ο κ. Altman υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter τη λέξη ‘her’», πρόσθεσε. Στην ταινία «Her», η Johansson δίνει τη φωνή της σε ένα chatbot, τη Samantha, που αναπτύσσει μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο.  

Συγκεκριμένα, στην ταινία, η οποία υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον, ο Joaquin Phoenix ερωτεύεται το λειτουργικό σύστημα της συσκευής του.

Η Johansson αποκάλυψε ότι δέχθηκε κρούση από τον επικεφαλής της OpenAI για να γίνει η φωνή του νέου της chatbot τον Σεπτέμβριο. «Μου είπε ότι ένιωθε πως εάν έδινα τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας και τους δημιουργούς και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώθουν άνετα με την σεισμική αλλαγή που συμβαίνει με τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη», γράφει η ηθοποιός.

«Είπε ότι ένιωθε πως η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους».

Όμως τελικά, η ηθοποιός απέρριψε την πρόταση, για προσωπικούς λόγους, όπως είπε.

Δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του Sky, ο Altman επικοινώνησε με τον ατζέντη της, καλώντας την Johansson να το ξανασκεφτεί και να συνεργαστεί με την εταιρεία του.

Πλέον, αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρους και έχει στείλει δύο νομικά έγγραφα στην OpenAI, για να διαπιστώσει πώς δημιουργήθηκε η φωνή του chatbot.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ίδιας μας της ομοιότητας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια», έγραψε.

Σε δική του ανακοίνωση, ο Altman αρνήθηκε ότι η εταιρεία του επεδίωξε να μιμηθεί την φωνή της Johansson. «Η φωνή του Sky δεν είναι της Scarlett Johansson, και δεν σκοπεύαμε ποτέ να μοιάζει με τη δική της».

«Διαλέξαμε την ηθοποιό πίσω από τη φωνή του Sky πριν να απευθυνθούμε στην κα Johansson. Από σεβασμό στην κα Johansson, έχουμε διακόψει τη χρήση της φωνής του Sky στα προϊόντα μας. Ζητάμε συγγνώμη από την κα Johansson που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ πραγματοποίησαν πέρυσι μια μεγάλη απεργία, η οποία έβαλε στον «πάγο» ολόκληρη τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, ζητώντας καλύτερες αμοιβές και δικλείδες ασφαλείας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τα στούντιο περιελάμβανε διαβεβαιώσεις ότι οι εταιρείες δεν θα χρησιμοποιούν τα πρόσωπα και τις φωνές τους στην παραγωγή περιεχομένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη συγκατάθεση των ηθοποιών.

Η OpenAI αντιμετωπίζει και άλλα μπλεξίματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο  αλλά προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Τον Δεκέμβριο, οι New York Times δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν αγωγή κατά της εταιρείας, καθώς είχε χρησιμοποιήσει «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό μέσων ενημέρωσης για να εκπαιδεύσει το ChatGPT.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H νέα εκδοχή του ChatGPT κάνει μαθήματα μαθηματικών και φλερτάρει

Apple: Κοντά σε συμφωνία για να μπει το ChatGPT στο iPhone

Να λέτε πάντα «ευχαριστώ» στο ChatGPT – Γιατί πρέπει να είστε ευγενικοί με τα chatbots

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News