Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η απληστία είναι καλή» – Πέθανε ο άνθρωπος που έβγαλε κακό όνομα στη Wall Street

«Η απληστία είναι καλή» – Πέθανε ο άνθρωπος που έβγαλε κακό όνομα στη Wall Street

Πέθανε ο Ivan Boesky, ο χρηματιστής που έγινε η προσωποποίηση της απληστίας της Wall Street και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα σκάνδαλα insider trading που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Gordon Gekko και την περίφημη φράση του «η απληστία είναι καλή», στην θρυλική ταινία «Wall Street», έβγαλε μία περιουσία από παράνομες συναλλαγές, πριν να καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με τους New York Times, πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία 87 ετών, στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο.

Γιος μεταναστών από τη Ρωσία, που παντρεύτηκε μία εύπορη γυναίκα με αποτέλεσμα να ανέβει κοινωνικά, υπολογίζεται ότι έβγαλε μια περιουσία 200 εκατ. δολαρίων επωφελούμενος από τις διακυμάνσεις των μετοχών εταιρειών που εμπλέκονταν σε συμφωνίες εξαγοράς (arbitrage).

Το 1985 έγινε ο πιο καλοπληρωμένος trader της Wall Street, ενώ στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του ήταν υπεύθυνος για την επένδυση κεφαλαίων 3 δισ. δολαρίων και είχε μια θέση στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής.

Ήταν ίσως ο πρώτος χρηματιστής που προσέλαβε εταιρεία PR για να φτιάξει το ίματζ του, πετούσε συχνά με ελικόπτερο από το γραφείο του στο Μανχάταν στην 12 υπνοδωματίων έπαυλή του στο Westchester County και μετακινούνταν με λιμουζίνα με σοφέρ και τρία τηλέφωνα.  Εκτός από ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, είχε ένα εξοχικό στη Γαλλική Ριβιέρα, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Παρίσι και ένα σπίτι στη Χαβάη.

Ο Boesky έλεγε ότι κοιμόταν 2-3 ώρες κάθε βράδυ. Ξυπνούσε στις 4:30 για να κάνει γυμναστική και στη συνέχεια πήγαινε με τη λιμουζίνα του στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη, όπου τον περίμεναν μια μεγάλη σειρά από οθόνες, terminals και 160 γραμμές τηλεφώνου. Προτιμούσε να στέκεται όλη μέρα αντί να κάθεται και έτρωγε σπάνια, αλλά κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες καφέ.

Στην καθημερινότητά του, ο Boesky δεν έχανε ευκαιρία για διάφορες προκλητικές επιδείξεις του πλούτου του. Στα εστιατόρια συνήθιζε να παραγγέλνει όλα τα πιάτα του καταλόγου, για να τα δοκιμάσει, ενώ στη συνέχεια τσιμπολογούσε μόνο  από ένα, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα.

Η περίφημη φράση «η απληστία είναι καλή», που ακούγεται να λέει ο Gekko στην ταινία «Wall Street», προήλθε από μία ομιλία που είχε δώσει ο Boesky στους απόφοιτους του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η απληστία είναι οκ, παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι η απληστία είναι υγιής. Μπορείς να είσαι άπληστος και ακόμα να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου».

Όπως αποδείχθηκε, αυτό που πραγματικά έκανε ο Boesky ήταν να «κλέβει», καθώς είχε προνομιακή πληροφόρηση και έτσι μπορούσε να αγοράζει και να πουλά μετοχές πριν οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινωθούν επισήμως. Πρακτικά, βρισκόταν στην καρδιά αυτού που τον καιρό εκείνο ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο insider trading όλων των εποχών.

Για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο αυτό, ο Boesky πέρασε μόνο δύο χρόνια στην φυλακή –γιατί συνεργάστηκε με τις αρχές- αλλά αποκλείστηκε για όλη του τη ζωή από το trading.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγινε ακόμα πιο γνωστός, καθώς γράφτηκαν πολλά βιβλία και άρθρα για την παράνομη δράση του. Μέσα σε ένα βράδυ, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο της απληστίας.

Βίωσε ένα άσχημο διαζύγιο, όπου αναγκάστηκε να παραδώσει στην πρώην σύζυγό του την έπαυλη στο Westchester County και το ρετιρέ της Park Avenue.

Έκτοτε, ο Boesky επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να χαθεί από τη δημοσιότητα.  Ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε μία ακόμα κόρη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο Έλληνας «Λύκος της Wall Street»: Ο γιος ενός δολοφονημένου μεγιστάνα που έγινε απατεώνας – φυγάς

Ο πέμπτος χειρότερος CEO όλων των εποχών: Ο καουμπόι πίσω από την κλοπή-μεγατόνων

Το mega-σκάνδαλο και ο άνθρωπος που πίστευε ότι «η απληστία είναι καλή»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News