Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 13:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικές διαμάχες: Η Κίνα αντεπιτίθεται σε ΗΠΑ και ΕΕ 

Εμπορικές διαμάχες: Η Κίνα αντεπιτίθεται σε ΗΠΑ και ΕΕ 

Καθώς βαθαίνει η κρίση στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με μεγάλες αγορές, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αποφάσισε να αντεπιτεθεί για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου πλαστικού από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας αναφέρει ότι οι εισαγωγές του συμπολυμερούς πολυοξυμεθυλενίου -το οποίο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά είδη και στα αυτοκίνητα- είναι ένα μήνυμα ότι η Κίνα θα αντεπιτεθεί στις εμπορικές της διαμάχες με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες έχει βαθύνει η κρίση στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, η Ουάσινγκτον αύξησε απότομα τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών συλλεκτών και των τσιπ υπολογιστών.

Οι αμερικανικές Αρχές επέκτειναν επίσης τους σαρωτικούς συνοριακούς φόρους που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι νέες κινήσεις θα «επηρεάσουν σοβαρά την ατμόσφαιρα για τη διμερή συνεργασία» και επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως πολιτικοποίηση των οικονομικών ζητημάτων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας».

Κυρώσεις για πωλήσεις όπλων

Επιπρόσθετα σήμερα Δευτέρα, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε τρεις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για τις πωλήσεις όπλων τους στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση ότι η General Atomics Aeronautical Systems, η General Dynamics Land Systems και η Boeing Defense, Space & Security αποκλείονται από τις «εισαγωγικές και εξαγωγικές» δραστηριότητες στην Κίνα ήρθε την ώρα που το αυτοδιοικούμενο νησί ορκίζει νέο πρόεδρο.

Τα ανώτερα στελέχη και των τριών εταιρειών απαγορεύεται να εισέρχονται, να εργάζονται ή να ζουν στην Κίνα, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Έρευνες της ΕΕ για τις εισαγωγές

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια σειρά ελέγχων για τις κινεζικές εισαγωγές. Την Παρασκευή, η ΕΕ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον κινεζικό λευκοσίδηρο.

Αλλά και τον περασμένο μήνα, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι εξετάζουν δύο κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλιακών πάνελ, οι οποίες, όπως λένε, επωφελούνται από κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ, έδωσε προθεσμία μέχρι τις 4 Ιουλίου για να αποφασίσει αν θα επιβάλει μέτρα κατά των εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bbc

Διαβάστε επίσης:

Πολυεθνικές: Οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί και οι 4 ελληνικές προτάσεις για τις τιμές

Έρευνα: Δύσκολη έως αδύνατη η απεξάρτηση της Δύσης από την Κίνα

Gentiloni: Προσοχή στην εμπορική απεξάρτηση από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News