Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 12:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ryanair: Ρεκόρ στα ετήσια κέρδη – Πού θα κυμανθούν οι τιμές των εισιτηρίων το καλοκαίρι

Ryanair: Ρεκόρ στα ετήσια κέρδη – Πού θα κυμανθούν οι τιμές των εισιτηρίων το καλοκαίρι

Ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψε το τελευταίο φορολογικό έτος η Ryanair, αφότου αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων κατά τουλάχιστον 20%, και προέβλεψε ότι το φετινό καλοκαίρι οι τιμές θα είναι τελικά χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων την περίοδο Απριλίου 2023-Μαρτίου 2024 διαμορφώθηκαν στο 1,92 δισ. ευρώ, με αύξηση 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η ιρλανδική αεροπορική χαμηλού κόστους ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 700 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25%, αγγίζοντας τελικά τα 13,44 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία εξυπηρέτησε συνολικά 184 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 23% περισσότερους σε σύγκριση με το 2019. 

Η υψηλότερη επιβατική κίνηση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αντιστάθμισαν την ταυτόχρονη άνοδο των εξόδων της Ryanair. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα λειτουργικά της έξοδα το φορολογικό έτος 2023-2024 ανέβηκαν έως και κατά 24% σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ το κόστος για τα καύσιμα των αεροσκαφών εκτινάχθηκε κατά 32%.

Τα εισιτήρια στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν, οι τιμές των εισιτηρίων ενδέχεται να είναι στα ίδια προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία, η οποία μέχρι τον Ιούνιο κάνει εκπτώσεις σε όλο της το δίκτυο, προκειμένου να ανεβάσει τη ζήτηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε ότι αναμένει οι τιμές να διαμορφωθούν χαμηλότερα από αυτό που προέβλεπε αρχικά για φέτος.

Η ιρλανδική αεροπορική δήλωσε πάντως ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει με ακρίβεια τα μεγέθη του τρέχοντος φορολογικού έτους που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024. Επίσης, τόνισε ότι η ζήτηση είναι θετική και η πληρότητα για τα σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη είναι περιορισμένη.

«Φαίνεται κάπως παράλογο που τα εισιτήρια δεν είναι ακριβότερα δεδομένης της πληρότητας», δήλωσε ο Neil Sorahan, οικονομικός διευθυντής της Ryanair. Η εταιρεία δήλωσε ξανά ότι το καλοκαίρι δεν θα έχει παραλάβει 23 από τα νέα Boeing Co. 737 Max που είχε παραγγείλει πριν μήνες, ως αποτέλεσμα των ερευνών που γίνονται στην Boeing για το περιστατικό με την αποκόλληση παραθύρου. Ωστόσο, ο Sorahan δήλωσε πως η αεροπορική είναι ευχαριστημένη από τη νέα επικεφαλής εμπορικών αεροσκαφών της Boeing, Stephanie Pope.

«Υπάρχει πάντοτε το ρίσκο ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο εργοστάσιο και να καθυστερήσει τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει πολλές καθυστερήσεις», δήλωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Boeing: Αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις για δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Αεροπορικές: Λιγότερα αεροπλάνα, περισσότερα κέρδη – Πόσο θα κρατήσει;

Μεγαλώνει η κρίση της Boeing – Προβλήματα και σε άλλους τύπους αεροπλάνων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News