Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να βιαζόμαστε για τις επιτοκιακές μειώσεις

Kazaks (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να βιαζόμαστε για τις επιτοκιακές μειώσεις

Ο ρυθμός με τον οποίο θα προχωρήσει η ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων πρέπει να είναι αντίστοιχος της σταδιακής επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας, Martins Kazaks.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Bloomberg, ο Ιούνιος φαίνεται ως η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τυχόν επόμενα βήματα θα καθοριστούν από τα εισερχόμενα δεδομένα.

«Το βασικό σενάριο δείχνει ότι σταδιακά πλησιάζουμε τον στόχο μας για το 2%, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι σταδιακά μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ . «Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και δεν πρέπει να βιαζόμαστε», πρόσθεσε.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων. αλλά δεν έχουν διευκρινίσει τη στρατηγική που θα απαιτηθεί για τη συνέχεια, ενώ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel ήταν η μόνη φωνή που υποστήριξε ότι θα υπάρξει παύση τον Ιούλιο.

«Από τη σημερινή οπτική γωνία, είναι πολύ πιθανό ο Ιούνιος να είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Kazaks. «Μετά τον Ιούνιο, προχωρώντας προς τα εμπρός», πρόσθεσε, «ας δούμε και πάλι τα δεδομένα».

Η προσέγγιση της ΕΚΤ να εξετάζει τα στοιχεία και στη συνέχεια να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ήταν «σωστή μέχρι στιγμής», είπε και κατέληξε: «Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας, το πολύ σαφές guidance δεν είναι μια καλή επιλογή διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής αυτή τη στιγμή».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Καμπανάκι από αναλυτές: Υπερβολική αισιοδοξία της Wall Street για μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News