Business & Finance Κυριακή 19/05/2024, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της Ομάδας των Επτά Ισχυρότερω Οικονομιών του πλανήτη (G7) θα ωθήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες σε κρίσιμες αποφάσεις για τα επιτόκια τον Ιούνιο, καθώς συναντώνται στην Ιταλία για να συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέρες αφότου τα αμερικανικά στοιχεία αποκάλυψαν χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα δημοσιεύσουν όλα τα νούμερα για τον Απρίλιο που είναι πιθανό να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Μια έκθεση για τους μισθούς της Ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, θα προσφέρει επίσης βασικά στοιχεία που αναζητούν οι υπεύθυνοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από 2% στις περισσότερες οικονομίες το 2024.

Ο Καναδάς θα είναι πρώτος που θα ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό, την Τρίτη. Ενώ οι traders έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου σε λιγότερο από 50% μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου, μια τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή θα κρατούσε ανοιχτή την πόρτα για μείωση.

Την επόμενη μέρα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να δείξει σημαντική επιβράδυνση – κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα – κοντά στο επίπεδο του 2% που στοχεύουν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας. Με μια άλλη μηνιαία ανάγνωση που αναμένεται την παραμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας στις 20 Ιουνίου, οι συνεχείς ενδείξεις για τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να δώσουν στους διαμορφωτές πολιτικής την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να μειώσουν το κόστος δανεισμού και εκεί.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τους μισθούς, στοιχεία που θεωρεί απαραίτητα για να κρίνει τη δυναμική των τιμών. Η ανάπτυξη των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων πιθανότατα απέτυχε να επιβραδυνθεί σημαντικά από τα τέλη του περασμένου έτους, εντείνοντας την ανάγκη για προσοχή καθώς οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου και ίσως μεγαλύτερη χαλάρωση μετά από αυτήν.

«Τα στοιχεία για τις αρχές του 2024 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία έχουν ήδη δημοσιευτεί και δείχνουν ότι οι μισθοί βάσει διαπραγμάτευσης αυξάνονται κατά 4,3% από έτος σε έτος στη ζώνη του ευρώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αυτή είναι μόνο μια μικρή επιβράδυνση από το 4,5% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ένας σχεδόν σταθερός ρυθμός αύξησης είναι απίθανο να εκτροχιάσει την πρώτη επιτοκιακή μείωση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε επιφυλακή σχετικά με τη δέσμευση για πρόσθετη χαλάρωση», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης. 

Τέλος, τα στοιχεία της Ιαπωνίας την Παρασκευή ενδέχεται να δείχνουν αύξηση των τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, που αποδυναμώνεται στο 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από 2,6% τον Μάρτιο. Μια βαθύτερη μέτρηση του πληθωρισμού που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας καθώς και των τροφίμων φαίνεται να μειώνεται στο 2,5% αφού υποχώρησε κάτω από το 3% τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.

Και όλα αυτά, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G-7 συγκεντρώνονται στο θέρετρο Stresa, στη βόρεια Ιταλία με βασικό θέμα συζήτησης την παγκόσμια οικονομία, προσφέροντας στους αξιωματούχους την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τις αποκλίνουσες διατλαντικές προοπτικές για τα επιτόκια: ενώ η Ευρώπη και ο Καναδάς κλίνουν προς μειώσεις, οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Επίσης, η Federal Reserve θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της και οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, από τη Νέα Ζηλανδία στην Τουρκία, να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε αναμονή είναι το πιθανότερο σενάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από αναλυτές: Υπερβολική αισιοδοξία της Wall Street για μειώσεις επιτοκίων

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός στο 3,4% τον Απρίλιο

Ο Powell επιμένει σε υψηλά επιτόκια για περισσότερο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News