Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 21:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας απειλή για την ανάπτυξη

ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας απειλή για την ανάπτυξη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει επιθετικά τους τελωνειακούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, προειδοποιώντας ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη κινδυνεύουν να βλάψουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

«Η άποψή μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τη διατήρηση πολιτικών ανοιχτού εμπορίου που ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκβίεβα, είπε τον προηγούμενο μήνα ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», καθώς το Ταμείο έχει ολοένα και πιο έντονα επικρίνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέτοχό του για τον παγκόσμιο αντίκτυπο των πολιτικών του. Αυτό περιλαμβάνει τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της Ουάσιγκτον, τους εμπορικούς περιορισμούς και τις βιομηχανικές πολιτικές που στοχεύουν στην Κίνα, καθώς και τον αντίκτυπο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία έχει αποδυναμώσει τα νομίσματα παγκοσμίως έναντι του δολαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σαρωτικές αυξήσεις δασμών σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσεσι την εγχώρια παραγωγή σε κρίσιμες βιομηχανίες εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του προέδρου, Λάελ Μπρέιναρντ, υπερασπίστηκε την Πέμπτη τους νέους δασμούς ως απαραίτητους για την προστασία της μεταποίησης και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από «αθέμιτα υποτιμημένες εξαγωγές από την Κίνα».

Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι ο κατακερματισμός στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει ποικίλα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών για το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 7% σε έναν «σοβαρό κατακερματισμό», που ισοδυναμεί με τη συνδυασμένη παραγωγή της γερμανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Το κόστος θα ήταν υψηλότερο εάν υπάρξει κατάρρευση στο εμπόριο και στη διαθεσιμότητα τεχνολογίας, είπε η Κόζακ.

«Επίσης, ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να εργαστούν από κοινού για μια λύση που να απομακρύνει τις υποκείμενες ανησυχίες που έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις. Και, γενικότερα, προτρέπουμε όλες τις χώρες να εργαστούν εντός του πολυμερούς πλαισίου για να επιλύσουν τις διαφορές τους», προσέθεσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News