Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πέσαν ξανά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας λόγω Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Πέσαν ξανά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας λόγω Νέας Υόρκης

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού εποχικοί παράγοντες είχαν προκαλέσει σημαντική αύξηση των αιτήσεων στη Νέα Υόρκη την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 10.000 σε 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 220.000.

Οι αιτήσεις στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν μετά την αλματώδη αύξησή τους, καθώς τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης βρίσκονταν σε ανοιξιάτικες διακοπές. Ορισμένοι εργαζόμενοι, όπως οι οδηγοί λεωφορείων, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση για παροχές κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, γεγονός που τείνει να καθιστά τα εβδομαδιαία δεδομένα ευμετάβλητα κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές. 

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν σε 1,79 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή», αλλά σταδιακά εξασθενεί. Οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να τιθασεύσουν τις πιέσεις στις τιμές με την αποδυνάμωση της ζήτησης σε ολόκληρη την οικονομία και αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει. 

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων των εβδομαδιαίων αιτήσεων, κατέγραψε αύξηση σε 217.750, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Στα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας Covid-19, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ήταν κατά μέσο όρο περίπου 345.000 και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις περίπου 2,9 εκατομμύρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός στο 3,4% τον Απρίλιο

Ο Powell επιμένει σε υψηλά επιτόκια για περισσότερο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News