Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνιδρυτής της Apple – Πώς οι γονείς του τον οδήγησαν στην επιτυχία

Συνιδρυτής της Apple – Πώς οι γονείς του τον οδήγησαν στην επιτυχία

Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται ότι τα παιδιά τους θα γίνουν γιατροί ή δικηγόροι. Όμως ο 73χρονος σήμερα συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, λέει ότι οι γονείς του ακολούθησαν μια άλλη προσέγγιση και πιστεύει ότι αυτή τον οδήγησε σε μια πιο ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Για αυτό και ο ίδιος εφαρμόζει την ίδια στρατηγική με τα δικά του παιδιά.

«Οι γονείς μου με άφησαν να ακολουθήσω την καρδιά μου», είπε ο Wozniak στην πρόσφατη τελετή αποφοίτησης στο University of Colorado Boulder, σύμφωνα με το CNBC. «Όταν πραγματικά θέλεις κάτι, αγαπάς κάτι και είναι το πάθος σου, πρέπει οι γονείς σου να σε στηρίξουν για να πας προς την κατεύθυνση αυτή. Να μην σου λένε ‘όχι, πρέπει να σπουδάσεις αυτό ή όχι, πρέπει να πας στο πανεπιστήμιο’».

Ο Wozniak γράφτηκε στο University of Colorado Boulder το 1968, για να σπουδάσει πληροφορική. Οι γονείς του είχαν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα μόνο για ένα χρόνο σπουδών μακριά από το σπίτι τους, αλλά και πάλι, τον ενθάρρυναν να πάει στο πανεπιστήμιο που προτιμούσε και να ακολουθήσει το πάθος του για την τεχνολογία, προφανώς αγνοώντας τότε ότι αυτή η ενασχόληση θα του επέφερε τέτοια πλούτη.

Όμως το 1969, ο Wozniak αποβλήθηκε, αφότου χάκαρε το πληροφοριακό σύστημα του πανεπιστημίου και έστειλε μηνύματα-φάρσα.

Τα επόμενα χρόνια επιχείρησε να συνεχίσει τις σπουδές του, πρώτα στο De Anza College και μετά στο Berkeley, όπου και μέσω ενός κοινού φίλου γνώρισε τον Steve Jobs, πριν να παρατήσει το πανεπιστήμιο, το 1971.

Πέντε χρόνια μετά, Jobs και Wozniak ίδρυσαν την Apple. Όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1980, οι δύο τους έγιναν εκατομμυριούχοι. Σήμερα, η Apple έχει κεφαλαιοποίηση 2,8 τρισ. δολαρίων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου.

O Wozniak διαθέτει περιουσία 140 εκατ. δολαρίων και όπως λέει, στηρίζει τα παιδιά του όπως οι γονείς του είχαν στηρίξει τον ίδιο.

«Οι γονείς  μου δεν μου επέβαλαν τις δικές τους αξίες. Με άφησαν να διαλέξω μόνος μου, επομένως ήμουν προσεκτικός να κάνω το ίδιο με τα δικά μου παιδιά», λέει.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο γονιών Margot Machol Bisnow, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους γονείς 70 πολύ επιτυχημένων ενηλίκων για το βιβλίο της «Raising an Entrepreneur: How to Help Your Children Achieve Their Dreams», πρόκειται για μια πολύ σωστή τακτική.

Όταν ένας γονιός δεν ενθαρρύνει το πάθος του παιδιού του, ειδικά γιατί φοβάται ότι δεν θα βγάζει πολλά χρήματα όταν μεγαλώσει, του δείχνει ότι δεν το εμπιστεύεται, εξηγεί η Bisnow στο CNBC.

Τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και στήριξης προς τα παιδιά, τους επιτρέπουν να χτίσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, ώστε τελικά να αριστεύσουν σε ό,τι και εάν επιλέξουν να κάνουν, προσθέτει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο αφανής ήρωας της Apple – Ο «άλλος Steve» και γιατί έφυγε από την εταιρεία του

Εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ – «Το πιο δελεαστικό μήλο από την εποχή της Εύας»

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News