Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 12:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο όπλο της Κίνας στον τουρισμό – Επισκέψεις χωρίς βίζα υπό προϋποθέσεις

Το νέο όπλο της Κίνας στον τουρισμό – Επισκέψεις χωρίς βίζα υπό προϋποθέσεις

Το νέο της «όπλο» για την ενίσχυση του τουρισμού ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Κίνα: οι επισκέπτες που επισκέπτονται τη χώρα με διεθνείς κρουαζιέρες θα μπορούν να μένουν έως και 15 μέρες σε συγκεκριμένες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, χωρίς να χρειάζονται βίζα.

«Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής εισόδου ξένων τουριστών μέσω κρουαζιέρας χωρίς βίζα είναι ένας σημαντικός πυλώνας για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της κρουαζιέρας στην Κίνα και ένα σημαντικό μέτρο προώθησης τους θεσμικού ανοίγματος της χώρας», δήλωσε η αρμόδια αρχή μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ξένοι που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο οφείλουν να διέρχονται από ένα εκ των εγκεκριμένων 13 λιμανιών για κρουαζιερόπλοια στη χώρα και πρέπει να ανήκουν σε ομάδα ξενάγησης τουλάχιστον 2 ατόμων, την οποία έχει οργανώσει κάποιο κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο. Επίσης, θα πρέπει να φεύγουν από τη χώρα με το ίδιο κρουαζιερόπλοιο. 

Τόνωση του τουρισμού 

Η Κίνα έχει επενδύσει ήδη σημαντικά στην ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, εστιάζοντας στην κουαζιέρα. Για παράδειγμα, το Adora Magic City είναι το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που κατασκευάστηκε στη χώρα και έκανε το παρθενικό του ταξίδι την 1η Ιανουαρίου φέτος. Επίσης αυξήθηκε ο αριθμός των λιμανιών από όπου οι τουρίστες μπορούν να διέρχονται ελεύθερα βάσει των υφιστάμενων κανόνων για επίσκεψη χωρίς βίζα. Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, πολίτες από 54 χώρες μπορούν να μένουν στην Κίνα έως 144 ώρες, προτού μεταβούν σε άλλη χώρα. 

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, η τελευταία απόφαση για άνοιγμα στην κρουαζιέρα αντανακλά την «αποφασιστικότητα και τη στάση» της Κίνας απέναντι στο «άνοιγμά της προς τον κόσμο» και είναι ένα βήμα προόδου για καλύτερες συναλλαγές μεταξύ Κίνας και ξένων χωρών.

Σημειώνεται ότι μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων για την Covid-19, η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην προσέλκυση τουριστών. Στην προσπάθεια ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας, έγινε προσωρινή εξαίρεση έκδοσης βίζας για επισκέπτες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Μαλαισία έως 15 ημέρες. Επίσης, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με τη Σιγκαπούρη ενεργοποιήθηκε κοινή εξαίρεση για έκδοση βίζας.

Επίσης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών. Ενδεικτικά, η Ant Group, η οποία συνεργάζεται με τον κινεζικό κολοσσό της Alibaba, επιτρέπει στον επισκέπτες να ξοδεύουν έως 2.000 δολάρια τον χρόνο μέσω της εφαρμογής πληρωμών Alipay χωρίς να απαιτείται να φτιάξουν λογαριασμό και να δώσουν τα στοιχεία τους.

Πάντως, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, η Κίνα είχε 13 εκατ. ξένες αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, τουλάχιστον 40% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι οι Κινέζοι; Ο παγκόσμιος τουρισμός έχασε 130 δισ. δολάρια

Το κέντρο θα γίνει ένα «μεγάλο ξενοδοχείο» – Τα όρια του Άμστερνταμ στον υπερτουρισμό

Τουρισμός: Ενας στους πέντε επιλέγει Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News