Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Σε κλοιό πιέσεων μετά τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά Κίνας

ΕΕ: Σε κλοιό πιέσεων μετά τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά Κίνας

Oι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και να ασκήσουν πιέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αύξησε τους τελωνειακούς δασμούς από 25% έως 100% σε μία σειρά από κινεζικά προϊόντα που ανήκουν σε στρατηγικούς τομείς κατά 18 δισ.δολάρια ετησίως. «Οι ΗΠΑ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουν ελάχιστη συμμετοχή της Κίνας στην πράσινη μετάβασή τους», ανέφερε ο Γιανμέι Σι, αναλυτής γεωπολιτικών της Gavekal Research.

«Η ΕΕ αποτελεί την εναπομείνασα μεγάλη ανεπτυγμένη αγορά με φιλοδοξίες για πράσινη μετάβαση και οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις θα είναι μία αναγκαία προϋπόθεση για τους κινέζους εξαγωγείς προϊόντων πράσινης ενέργειας. «Η κίνηση των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Κομισιόν αγωνίζεται να προστατεύσει τις δικές της βιομηχανίες πράσινης τεχνολογίας από τους φθηνούς ανταγωνιστές της Κίνας, με αξιωματούχους της ΕΕ να υπογραμμίζουν ότι οι Βρυξέλλες στερούνται της ισχύος να ανταγωνιστούν με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. 

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα μέτρα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν το ήδη μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης με την Κίνα – στα 290 δισ.ευρώ το 2023. «Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής εφόσον θα γίνει ο βασικός στόχος για κινεζικά προϊόντα», αναφέρει ο Αλίσια Γκαρθία-Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. Η ίδια αναφέρει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να αγνοεί τις εκκλήσεις της ΕΕ να αντιμετωπίσει την υπερβάλουσα παραγωγική της ικανότητα στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη. «Η ΕΕ δεν μπορί να κάνει πολλά, μπορεί όμως να αυξήσει και αυτή τους δασμούς», σημείωσε. 

Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συντονιστούν με τους Δυτικούς εταίρους τους όπως οι ΗΠΑ απέναντι στην κινεζική υπερβάλουσα παραγωγική δυναμικότητα. Ωστόσο, η ΕΕ πλήττεται από μία επιμονή ότι όλα τα εμπορικά της μέτρα είναι σύμφωνα με τον ΠΟΕ, όπως είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι παραβιάζοντας τους κανόνες θα μπορούσε να δημιουργήσει μία πολύ χειρότερη κατάσταση. 

Η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς τα μέτρα κατά των κινεζικών επιχειρήσεων, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά αντίποινα κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News