Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 17:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gentiloni: Προσοχή στην εμπορική απεξάρτηση από την Κίνα

Gentiloni: Προσοχή στην εμπορική απεξάρτηση από την Κίνα

Τυχόν επώδυνες συνέπειες στη διαδικασία απεξάρτησης από την Κίνα πρέπει να αποφύγει η Ευρώπη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων κρίσιμων αγαθών για την ενεργειακή μετάβαση.

«Πιστεύω πως σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια πιο ώριμη στάση στο εμπόριό μας, διασφαλίζοντας την οικονομίας μας…ιδίως με την Κίνα», τόνισε ο Επίτροπος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Υπενθύμισε ότι ήδη διενεργείται έρευνα για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν από το Πεκίνο σε κρίσιμες βιομηχανίες της χώρας, χάρη στις οποίες εικάζεται ότι κατάφεραν να «πλημμυρίσουν» τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Gentiloni, οι επιδοτήσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με την Ε.Ε. ενδέχεται να είναι παράνομες, «διαταράσσουν κάθε ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Ωστόσο, τόνισε, «αυτό δεν μας φέρνει σε μια θεωρία αποδέσμευσης από το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό και για τα δύο μέρη». «Το χαρακτηριστικό της οικονομίας της Ε.Ε. είναι να είναι πιο ανοιχτή, πιο επηρεασμένη από το εμπόριο και λιγότερο από την εγχώρια κατανάλωση μόνο. Αυτός είναι ο λόγος, ο οικονομικός λόγος, για τον οποίο είναι προς όφελος της Ε.Ε. να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες του εμπορίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα κατακόρυφη αύξηση δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 18 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας κρίσιμα προϊόντα, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες λιθίου, κυψέλες ηλιακών πάνελ, χάλυβα και αλουμίνιο.

Η Κίνα από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η αγορά της ηλεκτροκίνησης στη χώρα αναπτύσσεται χάρη στην καινοτομία και όχι λόγω των κρατικών επιχορηγήσεων. Επίσης, λέει ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει πυροδοτήσει ανησυχίες περί προστατευτισμού και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στηρίζει αντίστοιχα την αμερικανική βιομηχανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση δασμών σε κινεζικές εισαγωγές – Στοχεύει σε κρίσιμα προϊόντα

Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;

Φωτοβολταϊκά: Μάχη επιβίωσης των παραγωγών στη Γερμανία – Σαρώνει η Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News