Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα είναι το TikTok η σωτηρία του ίντερνετ; Τα σχέδια ενός μεγιστάνα

Θα είναι το TikTok η σωτηρία του ίντερνετ; Τα σχέδια ενός μεγιστάνα

Ο Frank McCourt, ένας μεγιστάνας του real estate που φιλοδοξεί να βελτιώσει το ίντερνετ, ετοιμάζει προσφορά για την εξαγορά της αμερικανικής μονάδας του TikTok.

Ο McCourt είναι πρώην ιδιοκτήτης των Los Angeles Dodgers, εκτελεστικός πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας McCourt Global και ιδρυτής της τεχνολογικής πρωτοβουλίας Project Liberty.

Όπως είπε ο ίδιος, σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά, μαζί με κοινοπραξία επενδυτών, για την εξαγορά του TikTok, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την κινεζική μητρική του, ByteDance να βρει αγοραστή, υπό την απειλή ότι η δημοφιλής πλατφόρμα των social media θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Στόχος του McCourt είναι, όπως είπε, να ξαναχτίσει το TikTok σαν μια «νέα και καλύτερη εκδοχή του ίντερνετ, όπου οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και θα έχουν τον έλεγχο της ταυτότητας και των δεδομένων τους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές δραστηριότητες του TikTok αποτιμώνται στα 35-40 δισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ενέκρινε νόμο ο οποίος αναγκάζει την ByteDance να βρει αγοραστή για την εφαρμογή της στις ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευσή της. Η κίνηση έχει προσελκύσει διάφορους πιθανούς αγοραστές, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin να δηλώνει ότι «ενδιαφέρεται πολύ» και τον πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, να έχει εξετάσει μια προσφορά.

Η ByteDance, πάντως, η οποία προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του νόμου, δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει το TikTok.

Ο McCourt είχε πουλήσει τους Dodgers για 2 δισ. δολάρια το 2012 και έχει ρίξει 500 εκατ. δολάρια στο Project Liberty, μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε το 2021 και έχει στόχο να κινηθεί απέναντι στη Meta Platforms και άλλους γίγαντες του ίντερνετ.

«Βλέπουμε αυτή την δυνητική εξαγορά σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχυθεί μια εναλλακτική στο σημερινό τεχνολογικό μοντέλο, το οποίο έχει κυριεύσει το ίντερνετ», είπε ο McCourt σε ανακοίνωσή του. Ο επιχειρηματίας συνεργάζεται με την επενδυτική τράπεζα Guggenheim Securities και έχει τη στήριξη ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της τεχνολογίας. Την προσφορά στηρίζει ο Tim Berners-Lee, δημιουργός του World Wide Web, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

TikTok: Κατέθεσε αγωγή κατά του νόμου στις ΗΠΑ για την πώλησή του

«Πόλεμος» για το TikTok – Γιατί έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ

«Δεν πουλάμε το TikTok», λέει η ByteDance

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News