Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός στο 3,4% τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός στο 3,4% τον Απρίλιο

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με τον δομικό δείκτη να υποχωρεί για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, ενισχύοντας το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 3,4% σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, ενώ τον Μάρτιο ανερχόταν σε 3,5%. 

Εντός των προβλέψεων ήταν και οι μετρήσεις για τον δομικό δείκτη, που εξαιρούν τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 3,6% σε ετήσια.

Παρότι τα στοιχεία γεννούν ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τάση, οι αξιωματούχοι της Fed θα θελήσουν να δουν και άλλες αντίστοιχες μετρήσεις για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη που χρειάζονται ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται τη μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα «θα πρέπει να είναι υπομονετική και να αφήσει την περιοριστική πολιτική να κάνει τη δουλειά της». Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναμένουν να μειωθούν καθόλου τα επιτόκια φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Powell επιμένει σε υψηλά επιτόκια για περισσότερο διάστημα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News