Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 15:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αποφασίζει να θυσιάσει την ανάπτυξη για να πέσει ο πληθωρισμός

Τουρκία: Αποφασίζει να θυσιάσει την ανάπτυξη για να πέσει ο πληθωρισμός

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, δήλωσε ότι ενδέχεται να προκύψουν κάποια μέτρα που θα πλήξουν την ανάπτυξη κατά την προσπάθεια εξισορρόπησης της μείωση του πληθωρισμού με τη διατήρηση της οικονομικής ισχύος, υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος ηγέτης θα ανεχόταν μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας για να μετριαστούν οι αυξήσεις των τιμών, ο Simsek είπε ότι τέτοιοι είδους παραχωρήσεις αξίζουν τον κόπο. 

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα υπάρξει ανοχή σε κάποια συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα την Τετάρτη. «Δημιουργούμε νέες ισορροπίες για την ανάπτυξη, αλλάζουμε τη σύνθεσή της», πρόσθεσε.

Η οικονομική ισχύς της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια -πέρυσι κυμάνθηκε στο 4,5%- οφείλεται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση, η οποία όμως συνοδεύτηκε από φθηνό δανεισμό που προκάλεσε κρίση πληθωρισμού και πτώση του νομίσματος. Ο Simsek, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, προσλήφθηκε από τον Ερντογάν πριν από ένα χρόνο για να αναμορφώσει αυτή την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική και να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια. 

Στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ιδίως μέσω μιας απότομης αύξησης των επιτοκίων, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει υποσχθεί ότι θα κάνει περισσότερα εφόσον χρειαστεί. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός παραμένει το κύριο πρόβλημα, με τους αξιωματούχους να αναμένουν ότι θα κορυφωθεί πάνω από το 70% αυτόν τον μήνα. 

Ο Simsek δήλωσε ότι η διόρθωση της πορείας της νομισματικής πολιτικής έχει «σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», αλλά οι προσπάθειες στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζονται. Ο υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αν και τα σχέδια δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Simsek, μακροπρόθεσμα δεν υπάρχουν συμβιβασμοί μεταξύ της ανάπτυξης και του αποπληθωρισμού. «Στην πραγματικότητα, ο αποπληθωρισμός ή ο χαμηλός πληθωρισμός είναι απολύτως απαραίτητος για βιώσιμη, υψηλή ανάπτυξη», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τριετές πρόγραμμα λιτότητας κατά του πληθωρισμού

Τουρκία: Μυστηριώδεις εκροές 10 δισ. δολαρίων τον μήνα των εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News