Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 12:13
EUROSTAT

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Την αρχική της εκτίμηση επιβεβαίωσε η Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο. Από τα τελικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 προκύπτει ότι η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν είχε σημειώσει συρρίκνωση 0,1%.

Σε ετησιοποιημένη βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο, μετά από οριακή ανάπτυξη 0,1% στο τέλος του 2023, επίσης επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις της Eurostat.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η Ευρωζώνη απέφυγε «παρά τρίχα» την ευρέως αναμενόμενη τεχνική ύφεση, που ανέμεναν οι οικονομολόγοι πέρυσι λόγω της πρωτοφανούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, η οικονομία της Ε.Ε. αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια. Σημειώνεται πως τα στοιχεία για Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμα.

Απασχόληση

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Στην Ε.Ε. η αύξηση ανήλθε στο 0,2%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στην Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Bloomberg: Βελτιώνονται οι προσδοκίες για την Ευρωζώνη

Ανησυχία για το Βέλγιο – Δανείζεται σαν να είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Γερμανία: «Πλοκάμια» της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News