Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 08:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boeing: Αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις για δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Boeing: Αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις για δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη κατά  της Boeing για δύο θανατηφόρες συντριβές αεροπλάνων 737 Max εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρεία παραβίασε τους όρους μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2021, με την οποία προστατευόταν από ποινικές διώξεις που συνδέονται με τα περιστατικά.  Η Boeing αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία.

Τα δυστυχήματα – το ένα συνέβη στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 – σκότωσαν συνολικά 346 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της».

Η Boeing δήλωσε ότι ανυπομονεί για την ευκαιρία να απαντήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και «πιστεύει ότι τήρησε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διακανονισμού, η Boeing κατέβαλε 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Πλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει στην Boeing προθεσμία έως τις 13 Ιουνίου για να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ζητήσει ποινική δίωξη κατά της εταιρείας. «Αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, και για τις οικογένειες έχει ήδη καθυστερήσει. Ωστόσο, πρέπει να δούμε περαιτέρω δράση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει η Boeing», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Paul G Cassell, σύμφωνα με το BBC.

Η Boeing και η ασφάλεια των αεροσκαφών της βρίσκονται στο μικροσκόπιο, αφότου μια πόρτα αποκολλήθηκε από ένα νέο 737 Max λίγο μετά την απογείωση τον Ιανουάριο, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα στο πλάι του αεροπλάνου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλώνει η κρίση της Boeing – Προβλήματα και σε άλλους τύπους αεροπλάνων;

Boeing: Διαπιστώθηκαν «δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του 737 Max

Φόβος για τις πτήσεις; «Όλα είναι φυσιολογικά»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News