Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 07:08
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο μετά την πανδημία – «Βαρίδι» για την οικονομία

Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο μετά την πανδημία – «Βαρίδι» για την οικονομία

Κίνητρα για παράταση των εργασιακών ωραρίων αναζητά η Γερμανία, με στόχο να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Μετά την απότομη συρρίκνωση των ωρών εργασίας στην πανδημία, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες μέτρα επιβράβευσης της επιπλέον δουλειά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο από τους εργαζομένους σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στο σημαντικό μερίδιο γυναικών με ημιαπασχόληση, αλλά και στη μεγαλύτερη προτίμηση που δίνεται πλέον στον χρόνο εκτός δουλειάς. Πρόκειται για συρρίκνωση της τάξης του 30% στις ώρες εργασίας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση του εργασιακού ωραρίου φαίνεται πως ενέτεινε τις οικονομικές δυσκολίες της Γερμανίας και την πτώση της ανταγωνιστικότητάς της. Εξάλλου, η αγορά εργασίας δέχεται ήδη ισχυρή πίεση λόγω δημογραφικού.

Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί αρχικά να επιλύσει το πρόβλημα των χαμηλών ωρών. Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι χαμηλόμισθοί που θα ήθελαν να εργαστούν περισσότερο δεν έχουν ιδιαίτερα κίνητρα εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στα εισοδήματα και των περιορισμένων κοινωνικών προνομίων. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Christian Lindner, προωθεί την ιδέα φοροαπαλλαγών στις υπερωρίες πέραν των 41 ωρών την εβδομάδα, καθώς και αλλαγές στο σύστημα των επιδομάτων ανεργίας.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού γίνεται πολύ περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι εδώ», δήλωσε πρόσφατα ο Lindner στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Όταν ο κόσμος δουλεύει ή δουλεύει περισσότερο, καταλήγει να πληρώνει υψηλότερους φόρους και κοινωνικές εισφορές και παίρνει λιγότερα κοινωνικά επιδόματα», τόνισε. Σημειώνεται πάντως πως τα γερμανικά σωματεία αντιδρούν με τις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» λιγότερη δουλειά

Συνολικά στην Ευρώπη παρατηρείται μία προτίμηση στα συντομότερα ωράρια μετά την πανδημία. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της ΕΚΤ, οι εργαζόμενοι του μπλοκ δούλευαν 5 ώρες λιγότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας, το οποίο «μεταφράζεται» σε απώλεια 2 εκατ. εργαζομένων πλήρους ωραρίου τον χρόνο. 

Αυτή η νέα κλίση προς τα συντομότερα ωράρια φαίνεται να προβληματίζει τις κυβερνήσεις στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες παλεύουν παράλληλα και με τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% πέρυσι στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και παρότι ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να καταγράψει τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Steven van Weyenberg, δήλωσε στους Financial Times ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν νέους καταλύτες ανάπτυξης, με κίνητρα για περισσότερες ώρες εργασίας. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο κατάργησης ορισμένων στοιχείων στο φορολογικό σύστημα, τα οποία αποθαρρύνουν τον κόσμο να δουλέψει περισσότερο.

Αντίστοιχες προσπάθειες κάνει και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε μέσα στον Μάρτιο μέτρα για την επιστροφή των ανέργων στη δουλειά και την κινητοποίηση των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερο χρόνο, οι Αμερικανοί περισσότερα χρήματα – Τι είναι καλύτερο;

Εξαήμερη εργασία: Πιθανό παράδειγμα για τη Γερμανία η Ελλάδα;

Γερμανία: «Πλοκάμια» της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News