Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 13:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για 10ο μήνα

Γερμανία: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για 10ο μήνα

Βελτιωμένος είναι ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης της γερμανικής οικονομίας για 10ο συνεχή μήνα, αντανακλώντας την αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 47,1 τον Μάιο από 42,9 τον Απρίλιο – περισσότερο από το 46,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις. 

«Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης πληθαίνουν, ενώ έρχονται να προστεθούν στις καλύτερες εκτιμήσεις συνολικά για την Ευρωζώνη και την Κίνα ως βασική εξαγωγική αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, καθηγητής Achim Wambach, σε ανακοίνωσή του. «Η αυξημένη αισιοδοξία εντοπίζεται ιδίως στην απότομη αύξηση των προσδοκιών για την εγχώρια κατανάλωση, ακολουθούμενη από τους τομείς των κατασκευών και του μηχανολογικού εξοπλισμού», πρόσθεσε.

Οι προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, με τις έρευνες να δείχνουν βελτίωση του κλίματος κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι καταναλωτές, που επωφελούνται από τον βραδύτερο πληθωρισμό και την αύξηση των εισοδημάτων, αναμένεται να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη της οικονομίας. 

Ωστόσο, βαρίδι εξακολουθεί να αποτελεί η μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο τον Μάρτιο, ενώ και οι παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα. 

Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αν και ο αντίκτυπός τους δεν θα γίνει αισθητός παρά αργότερα μέσα στο έτος. Οι αναλυτές υπολογίζουν επίσης στην παγκόσμια ζήτηση για την άνοδο των γερμανικών εξαγωγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απειλούν την ανάκαμψη οι κινητοποιήσεις στις κατασκευές

Γερμανία: Μείωση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Γερμανία: «Πλοκάμια» της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News