Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση δασμών σε κινεζικές εισαγωγές – Στοχεύει σε κρίσιμα προϊόντα

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση δασμών σε κινεζικές εισαγωγές – Στοχεύει σε κρίσιμα προϊόντα

Κατακόρυφες αυξήσεις στους δασμούς που αφορούν μια ευρεία γκάμα κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden. Ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, η Ουάσιγκτον ρισκάρει να προκαλέσει επιδείνωση των σχέσεων με το Πεκίνο, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα τσιπ υπολογιστών και ιατρικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητους τους δασμούς που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Trump, αυστηροποιώντας ορισμένους εξ αυτών και προσθέτοντας νέες κατηγορίες προϊόντων. Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την απόφαση, επικαλούμενος τους «απαράδεκτους κινδύνους για την οικονομική ασφάλεια» της χώρας από τις άδικες κινεζικές πρακτικές, οι οποίες «πλημμυρίζουν» τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα επηρεάζουν εισαγωγές αγαθών από την Κίνα συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου, των ημιαγωγών, των μπαταριών, ορισμένων κρίσιμων μετάλλων, των ηλιακών κυψελών και συγκεκριμένου είδους γερανών. Υπενθυμίζεται πως το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 427 δισ. δολαρίων από την Κίνα και εξήγαγαν προϊόντα αξίας 148 δισ. Πρόκειται για ένα μόνιμο χάσμα στο εμπόριο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, το οποίο όμως έχει γίνει «ευαίσθητο» σημείο για την αμερικανική πλευρά.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τους ίδιους κανόνες που ακολουθούσε και πριν προκειμένου να δώσει ώθηση στη δική της ανάπτυξη σε βάρος άλλων, συνεχίζοντας να επενδύει, παρά την πλεονάζουσα κινεζική δυναμικότητα και πλημμυρίζοντας τις διεθνείς αγορές με φθηνές εξαγωγές λόγω άδικων πρακτικών», υποστήριξε η οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Lael Brainard.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, τα μέτρα είναι προσεκτικά εστιασμένα, συνδυάζονται με εγχώριες επενδύσεις, ελήφθησαν με συνεργασία στενών εταίρων και είναι απίθανο να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, θεωρούν ότι είναι χαμηλή η πιθανότητα «απάντησης» από το Πεκίνο με επιβολή αντίστοιχων δασμών στις εισαγωγές.

Πάντως, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας θα ανεβάσει το κόστος για τα ηλεκτρικά οχήματα, βάζοντας έτσι εμπόδια στους κλιματικούς στόχους και στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο Biden από την πλευρά του δήλωσε ότι θέλει να νικήσει αυτή την περίοδο ανταγωνισμού με την Κίνα, χωρίς όμως να ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος, ο οποίος εξάλλου θα βλάψει και τις δύο οικονομίες. Βέβαια, η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι οι δασμοί είναι αντιπαραγωγικοί και μπορεί να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις.

Οι δασμοί

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που ανακοινώθηκε, η αμερικανική κυβέρνηση ανεβάζει φέτος τους δασμούς από 25% στο 100% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από 7,5% στο 25% σε μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα κομμάτια μπαταριών και τέλος από 25% στο 50% στις κυψέλες φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, σε εισαγωγές ορισμένων κρίσιμων μετάλλων, τα οποία δεν επιβαρύνονταν προηγουμένως, θα επιβληθούν δασμοί 25%. Τέλος, αύξηση δασμών θα επιβληθεί σε ορισμένους τύπους γερανών (από 0 στο 25%), σε σύριγγες και βελόνες (από 0 στο 50%) και σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (από 0 σε ορισμένα προϊόντα στο 25%).

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η αύξηση των δασμών σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου θα επιβληθεί επίσης φέτος. 

Την επόμενη διετία θα ακολουθήσουν περαιτέρω δασμοί σε ημιαγωγούς, με διπλασιασμό στο 50%, καθώς και στις μπαταρίες λιθίου που δεν χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση, στον γραφίτη και τους μόνιμους μαγνήτες, καθώς και τα χειρουργικά γάντια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Τι θα σημάνει μια προεδρία Trump – Οι δασμοί, οι φόροι και το πυροτέχνημα

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

Biden: Θέλει τριπλάσιους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News