Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 12:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BaFin: Η Ευρώπη χρειάζεται απλούστερους όχι χαλαρότερους κανόνες

BaFin: Η Ευρώπη χρειάζεται απλούστερους όχι χαλαρότερους κανόνες

Απλούστερες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες και τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Αυτό δήλωσε η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, BaFin, διά στόματος του προέδρου της, Mark Branson, ο οποίος απεναντίας απέρριψε την πρόταση περί «χαλαρότερων» κεφαλαιακών απαιτήσεων.

«Πρέπει να απλοποιήσουμε και να βελτιστοποιήσουμε συστηματικά τις μεταρρυθμίσεις και να καταργήσουμε τους κανόνες που αλληλοκαλύπτονται», δήλωσε σήμερα ο Branson ενώπιον δημοσιογράφων.

«Ιδίως σε νέα ρυθμιστικά προγράμματα, όπως αυτά στο πεδίο της βιωσιμότητας, έχουμε μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε σημαντικά την πολυπλοκότητα», δήλωσε. «Δεν είμαστε τόσο φυλακισμένοι στις ρουτίνες μας ακόμα, γεγονός το οποίο καθιστά ευκολότερο να εξετάσουμε με κριτική ματιά τους κανόνες», συμπλήρωσε.

BaFin: Η Ευρώπη χρειάζεται απλούστερους όχι χαλαρότερους κανόνες-1
Ο Mark Branson (φωτ. BaFin)

Οι αρμόδιες αρχές ανά τον κόσμο αυστηροποίησαν τους κανόνες για τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες στον απόηχο της κρίσης του 2008. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του απέναντι στις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες επεμβαίνουν σε όλους τους κλάδους. 

Ο Branson δήλωσε ότι η πολυπλοκότητα των σχετικών μεταρρυθμίσεων δημιουργεί διακρίσεις, διότι δυσκολεύει τις νεότερες εταιρείες να εδραιωθούν, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες βρίσκονται σε καλύτερη θέση να «χωνέψουν» τους κανόνες. Κι όμως, ο πρόεδρος της BaFin δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να «χαλαρώσει» τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών ούτε τα μέτρα του Solvency II για τις ασφαλιστικές.

«Κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τον ίδιο ρυθμιστικό τομέα που βοήθησε στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος τα τελευταία χρόνια», δήλωσε. «Έχουμε ήδη δει στο παρελθόν πού οδηγεί αυτού του είδους η απορρύθμιση: απευθείας στην επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση», υποστήριξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

SSM: Μειωμένη κατά 55% η έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στη Ρωσία

Από το εξωτερικό το 13% των κερδών στις τράπεζες

Το ολιγοπώλιο των ελληνικών τραπεζών πλήττει την πραγματική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News