Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 13:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απειλούν την ανάκαμψη οι κινητοποιήσεις στις κατασκευές

Γερμανία: Απειλούν την ανάκαμψη οι κινητοποιήσεις στις κατασκευές

Σε απεργία ετοιμάζονται να προχωρήσουν εντός της εβδομάδας εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές.

Το εργατικό συνδικάτο IG Bau κάλεσε τα μέλη του στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας να απεργήσουν τη Δευτέρα, αφού οι εργοδότες απέρριψαν πρόταση μισθού από ανεξάρτητο επιτηρητή, δήλωσε εκπρόσωπος. Οι εργαζόμενοι σε επιλεγμένα εργοτάξια άλλων κρατιδίων θα συμμετάσχουν από αύριο, ενώ το συνδικάτο διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης απεργίας σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε.

«Οι εργοδότες είχαν την ευκαιρία τους, αλλά σε αντίθεση με εμάς, δεν συμφώνησαν με την απόφαση του επιτηρητή», ανέφερε η IG Bau σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – σε περιπτωση που εξελιχθεί σε παρατεταμένη απεργία -απειλεί να καθυστερήσει μεγάλα έργα υποδομής καθώς και την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών. Εξάλλου, είχε προηγηθεί μια σειρά από απεργίες στον σιδηροδρομικό και αεροπορικό κλάδο, οι οποίες οδήγησαν σε ακινησία τις μεταφορές σε μεγάλα τμήματα της χώρας νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ο επιτηρητής Rainer Schlegel έκρινε ότι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ το μήνα, μόλις το ήμισυ της αρχικής απαίτησης του συνδικάτου για 500 ευρώ επιπλέον το μήνα. Ο Schlegel πρότεινε, επίσης, αυξήσεις μισθών 4,15% στα δυτικά γερμανικά κρατίδια και λίγο κάτω από 5% στα ανατολικά κρατίδια μετά από 11 μήνες σε μια πρόταση στις 3 Μαΐου, δήλωσε το συνδικάτο.

Μια πρόταση της κύριας ομάδας πίεσης των εργοδοτών του κλάδου για εθελοντική αύξηση των μισθών για τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στα 14 ευρώ την ώρα υπολείπεται των 14,38 ευρώ την ώρα που πρότεινε ο διαιτητής, ανέφερε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας απασχολεί περίπου 930.000 άτομα, σύμφωνα με την IG Bau, η οποία εκπροσωπεί επίσης τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Από το 2023, είχε περισσότερα από 200.000 μέλη.

Οποιαδήποτε αναταραχή στις κατασκευές θα έρθει σε μια δύσκολη στιγμή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, απειλώντας να επισκιάσει την ανάκαμψή της μετά από ένα χρόνο συρρίκνωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μείωση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Γερμανία: «Πλοκάμια» της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη

Ifo: Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News