Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 13:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μυστηριώδεις εκροές 10 δισ. δολαρίων τον μήνα των εκλογών

Τουρκία: Μυστηριώδεις εκροές 10 δισ. δολαρίων τον μήνα των εκλογών

Ανεξήγητες εκροές κεφαλαίων ύψους 10 δισ. δολαρίων κατέγραψε η Τουρκία τον Μάρτιο, τον μήνα που η χώρα προσέφυγε στις κάλπες. Πρόκειται για επανάληψη των εκροών που είχαν καταγραφεί και πριν από τις εθνικές εκλογές, πριν από ένα χρόνο. 

Τα χρήματα άγνωστης προέλευσης, όπως καταγράφονται στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, εμφάνισαν μείωση σχεδόν 10 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, σε μία παρόμοια μείωση με εκείνη του Μαΐου του 2023. 

Οι εκροές αυτές μειώνουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, την ώρα που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει αύξηση στα 4,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, σημειώνει το Bloomberg. 

Τουρκία: Μυστηριώδεις εκροές 10 δισ. δολαρίων τον μήνα των εκλογών-1

Οι εκλογές πυροδοτούν εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Πραγματικά, η λίρα έχασε έως και 7% σε μία ημέρα, μετά τις περσινές προεδρικές εκλογές. 

Όμως, η έκταση των εκροών κεφαλαίων του Μαρτίου αποτελεί μία έκπληξη, με δεδομένη τη στροφή της Τουρκίας προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές από τον περασμένο Ιούνιο και την ώρα που η κεντρική τράπεζα εστιάζει στην ενίσχυση της λίρας. 

Το τουρκικό νόμισμα έχει παραμείνει σε μια σχετικά σταθερή τροχιά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμφανίζοντας άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, παρά την ιστορική ήττα του κόμματος του Ερντογάν σε κάποια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. 

Τα σκληρά νομίσματα και ο χρυσός τυπικά προτιμώνται από τους Τούρκους, σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές χρυσού αποτέλεσαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω σύσφιγξη

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Τουρκία: Η οικονομία έφερε την ήττα Ερντογάν – Τριγμοί στον κατασκευαστικό κλάδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News