Business & Finance Σάββατο 11/05/2024, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μαθηματικός που ήξερε πώς να «κόβει» χρήμα – Ξεπέρασε Soros και Buffett

Ο μαθηματικός που ήξερε πώς να «κόβει» χρήμα – Ξεπέρασε Soros και Buffett

Πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, ο Jim Simons, ο βραβευμένος μαθηματικός που εγκατέλειψε μια εκπληκτική ακαδημαϊκή καριέρα για να μπει στον χώρο του finance –για τον οποίο δεν γνώριζε τίποτα- και να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία της Wall Street.

Ο James Harris Simons γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1938 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στα μαθηματικά. Αποφοίτησε από το MIT και σε ηλικία μόλις 23 ετών πήρε το διδακτορικό του από το Berkeley στο University of California.

Ξεκίνησε να διδάσκει στο MIT και το Harvard University από το 1964, ενώ παράλληλα δούλευε στο Institute for Defense Analyses, αποκρυπτογραφώντας τους κώδικες των Σοβιετικών. Όμως, το 1968 απολύθηκε από το ινστιτούτο, αφότου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Την επόμενη δεκαετία δίδαξε μαθηματικά στο Stony Brook University και έγινε πρόεδρος του τμήματος μαθηματικών του, ενώ το 1975 κέρδισε το υψηλότερο κρατικό βραβείο των ΗΠΑ στη γεωμετρία.

Όμως το 1978 εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για να ιδρύσει την Monemetrics, μια επενδυτική εταιρεία που άνοιξε το γραφείο της σε ένα μικρό εμπορικό κέντρο.

Ο Simons δεν είχε πάρει ούτε ένα μάθημα χρηματοοικονομικών όσο σπούδαζε και δεν είχε δείξει ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον για τις αγορές, σύμφωνα με τους New York Times. Όμως ήταν πεπεισμένος ότι με την μικρή ομάδα του, που αποτελούνταν από μαθηματικούς, φυσικούς και στατιστικολόγους, μπορούσε να αναλύσει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, να εντοπίσει τάσεις στις αγορές και να κάνει κερδοφόρα trades.

Ενώ οι επενδυτικές εταιρείες προσλαμβάνουν οικονομικούς αναλυτές και αποφοίτους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, ο Simons πίστεψε ότι είχε βρει έναν άλλο τρόπο να κερδίσει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε σε όσο το δυνατόν  λιγότερο χρόνο.

Έτσι, εξόπλισε τους επιστήμονές του με προηγμένους υπολογιστές για την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων μέσω μαθηματικών μοντέλων, μετονόμασε την εταιρεία του σε Renaissance Technologies και πρακτικά μετέτρεψε τα τέσσερα επενδυτικά κεφάλαιά του σε μηχανές κοπής χρήματος.

Το Medallion, το μεγαλύτερο από αυτά τα funds, έβγαλε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τις συναλλαγές του στα 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1988. Η μέση ετήσια απόδοσή του έφτασε στο πρωτοφανές 66% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πρόκειται για μια πολύ καλύτερη μακροπρόθεσμη επίδοση από ό,τι πέτυχαν διάσημοι επενδυτές όπως ο Warren Buffett και ο George Soros, σημειώνουν οι New York Times.

«Κανείς στον κόσμο των επενδύσεων δεν έχει φτάσει καν κοντά σε αυτό», έγραψε ο Gregory Zuckerman, ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που έχουν πάρει συνέντευξη από τον Simons και συγγραφέας της βιογραφίας του, «The Man Who Solved the Market».

Έως το 2020, η επενδυτική προσέγγιση του Simons, που πλέον είναι γνωστή ως quantitative (ή απλά quant) investing, αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο των συναλλαγών στη Wall Street.

Ακόμη και οι παραδοσιακές επενδυτικές εταιρείες, που βασίζονταν στην έρευνα για τις επιχειρήσεις, το ένστικτο και τις προσωπικές επαφές, ένιωσαν υποχρεωμένες να υιοθετήσουν σε έναν βαθμό τη μεθοδολογία του Simons, που βασίζεται στους υπολογιστές.

«Δεν έχω άποψη για καμία μετοχή. Ο υπολογιστής έχει τις απόψεις του και εμείς τις ακολουθούμε δουλικά», είχε πει σε μια συνέντευξή του στο CNBC το 2016.

Η Renaissance έφερε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα hedge funds επενδύουν και βγάζουν χρήματα για τους πλούσιους πελάτες και τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία.

Ο Simons αποσύρθηκε από τη θέση του CEO της επιχείρησης το 2010, όταν και διέθετε περιουσία 11 δισ. δολαρίων (σχεδόν 16 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα). Μία δεκαετία αργότερα, η περιουσία του είχε διπλασιαστεί, ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 31,4 δισ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια τη ζωής του αφιέρωνε όλο και περισσότερο τον χρόνο και τον πλούτο του στη φιλανθρωπία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Berkshire Hathaway: Πώς βγάζει αποδόσεις 4.400.000% με 26 άτομα προσωπικό

Από τον George Soros στον John Paulson – Πού εξαφανίστηκαν οι «λύκοι της Wall Street»;

Μεγάλωσε χωρίς τρεχούμενο νερό – Τώρα γίνεται δισεκατομμυριούχος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News