Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραζιλία: Προς την χειρότερη σοδειά χυμού πορτοκαλιού τα τελευταία 36 χρόνια

Βραζιλία: Προς την χειρότερη σοδειά χυμού πορτοκαλιού τα τελευταία 36 χρόνια

Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγός χυμού πορτοκαλιού, αναμένεται να παρουσιάσει την χειρότερη σοδειά των τελευταίων 36 ετών, μετά από ένα κύμα καύσωνα που έπληξε σοβαρά τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον όμιλο ερευνών Fundecitrus.

Η χώρα θα παράγει μόνο 232,4 εκατομμύρια κουτιά – το καθένα ζυγίζει 90 λίβρες (περίπου 40 κιλά) για τη σεζόν που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Fundecitrus. Πρόκειται για μείωση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν έως και 5% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών προτού περιορίσουν τα κέρδη. Το συγκεκριμένο εμπόρευμα έχει ενισχυθεί 26% φέτος.

Η υπερβολική ζέστη έπληξε τις πορτοκαλιές κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου ανθοφορίας και πρώιμου σχηματισμού καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Περαιτέρω πλήγμα στην παραγωγή προκαλεί η αύξηση του πρασίνου των εσπεριδοειδών, μια ασθένεια που προκαλεί πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα, σύμφωνα με το Fundecitrus.

Η πενιχρή παραγωγή στη Βραζιλία πιθανότατα θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά χυμού πορτοκαλιού, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών του ποτού.

Η παγκόσμια έλλειψη πορτοκαλιών έχει επιδεινωθεί μετά τη μείωση της παραγωγής από τον κορυφαίο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ, την πολιτεία της Φλόριντα, μετά από δεκαετίες ζημιών από εξάπλωση ασθενειών. Η Φλόριντα παράγει μόνο 17,8 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών τη σεζόν που λήγει τον Ιούλιο, σύμφωνα με προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η πρόβλεψη αυτή είναι μειωμένη 5% από προηγούμενη πρόβλεψη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News