Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τι υποστηρίζουν τα μέλη που ήθελαν μείωση επιτοκίων από τον Απρίλιο

ΕΚΤ: Τι υποστηρίζουν τα μέλη που ήθελαν μείωση επιτοκίων από τον Απρίλιο

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούσαν σκόπιμη τη μείωση επιτοκίων ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Παρότι μια «πολύ μεγάλη πλειοψηφία» υποστήριξε τη διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο ύψος του 4%, ορισμένα μέλη του ΔΣ εκτίμησαν ότι η στάση πολιτικής μπορεί να έχει αυστηροποιηθεί περαιτέρω στους 7 μήνες από την τελευταία αύξηση επιτοκίων, καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού υποδαύλισε τα πραγματικά επιτόκια, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 10ης-11ης Απριλίου.

Η πλειοψηφία, πάντως, τάχθηκε υπέρ μιας πρώτη μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, εφόσον ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των μισθών παραμείνουν στην τρέχουσα τροχιά. «Το ρίσκο μιας καθυστερημένης αντίδρασης όσον αφορά τα επιτόκια, το οποίο θα είχε ένα πιο υψηλό αντίτιμο όσον αφορά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, θεωρήθηκε εξίσου υψηλό με το ρίσκο μιας πρόωρης αντίδρασης», επισημαίνεται στα πρακτικά. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφωνούν σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά την προγραμματισμένη αρχική μείωση τον επόμενο μήνα. Τα «γεράκια» θέλουν να προχωρήσουν με προσοχή, καθώς η αύξηση των μισθών και οι ασταθείς τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν ακόμη να αναζωπυρώσουν την αύξηση των τιμών. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει αρκετά κοντά στο 2% για να επιτρέψει τρεις μειώσεις το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικοί τραπεζίτες και προβλέψεις για επιτόκια

ΕΚΤ: Γιατί δεν πρέπει να φοβάται εάν αποκλίνει από την Fed

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News