Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 15:51
ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ

Στροφή της Γερμανίας: Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος οι ΗΠΑ από την Κίνα

Στροφή της Γερμανίας: Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος οι ΗΠΑ από την Κίνα

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, «κλέβοντας» την κορυφαία θέση από την Κίνα, η οποία επί χρόνια βρισκόταν στην κορυφή. 

Η αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ ανήλθε στα 63 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι λιγότερων από 60 δισ. ευρώ ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα. 

«Η στροφή είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα…Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα και η δυνατότητά της να παράγει προϊόντα, τα οποία προηγουμένως εισήγαγε από τη Γερμανία (ιδίως αυτοκίνητα) μείωσαν τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα», εξήγησε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING.

Η Κίνα ήταν πολύ καιρό ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά το χάσμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, οι ΗΠΑ ήταν τελευταία μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τη Γερμανία σε σύγκριση με την Κίνα, σύμφωνα με τον Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγο στην Berenberg Bank.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενώ το μερίδιο των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, στην Κίνα συρρικνώνεται. «Η κινεζική οικονομία κάνει σκαμπανεβάσματα και οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εντονότερο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες που απολαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Schmieding.

Βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι ΗΠΑ παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο και σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στη Γερμανία.

Η Γερμανία άλλωστε έχει υιοθετήσει πολιτικές αποδέσμευσης από την Κίνα, η οποία βέβαια θα συνεχίσει να είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας. Πάντως, συνολικά οι εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας έχουν κλιμακωθεί, αφού οι δύο περιοχές έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις εμπορικές τακτικές και απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στις εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, το γερμανικό ινστιτούτο ifo διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών που δήλωσαν πως βασίζονται στην Κίνα υποχώρησε στο 37% τον Φεβρουάριο από 46% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φωτοβολταϊκά: Μάχη επιβίωσης των παραγωγών στη Γερμανία – Σαρώνει η Κίνα

Γερμανία: «Πλοκάμια» της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη

Berenberg Bank: Τι πήγε στραβά στη Γερμανία – Έχουν περάσει τα χειρότερα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News