Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτρέπεται να μιλάμε για τα πολιτικά στον χώρο εργασίας; Πώς απαντούν οι εταιρείες

Επιτρέπεται να μιλάμε για τα πολιτικά στον χώρο εργασίας; Πώς απαντούν οι εταιρείες

Προκειμένου να αποφύγουν σενάρια πόλωσης και εκνευρισμού, κάποιες εταιρείες παγκοσμίως απαγορεύουν ή περιορίζουν τον πολιτικό διάλογο εν ώρα εργασίας. Κάποιες άλλες πάλι έχουν πιο χαλαρούς κανόνες.

Στα μέσα Απριλίου, δεκάδες εργαζόμενοι της Google απολύθηκαν αφού πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, απαιτώντας να τερματιστούν οι συμβάσεις της Google με την ισραηλινή κυβέρνηση. 

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, το Δημόσιο Ραδιόφωνο NPR έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αρχισυντάκτη Uri Berliner επειδή δημοσίευσε ένα δοκίμιο που κατηγορούσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο για πολιτική προκατάληψη. Ο Berliner παραιτήθηκε αργότερα. Οι New York Times ξεκίνησαν έρευνα για το προσωπικό τους μετά τη διαρροή πληροφοριών που αφορούσαν την κάλυψη της σύγκρουσης στη Γάζα.

Παρόμοιες εντάσεις υποβόσκουν σε χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο, διχάζοντας τους εργαζόμενους και ασκώντας πίεση στις εταιρείες να δράσουν.

Καθώς φέτος διεξάγονται εκλογές σε δεκάδες χώρες, πολιτικές συζητήσεις μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν στους χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να καθορίσουν πώς θα τις αντιμετωπίσουν και ποιες περιστάσεις ξεπερνούν τα όρια.

Εποικοδομητικός διάλογος

Το 2020, η διοίκηση της εταιρείας λογισμικού Intuit άρχισε να αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τους υπαλλήλους της να συζητούν εποικοδομητικά για πολιτικά θέματα. Τα στελέχη παρατήρησαν αύξηση των πολιτικά φορτισμένων συζητήσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημία του Covid-19, καθώς οι εργαζόμενοι διαφωνούσαν σχετικά με τις οδηγίες για την υγειονομική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς. Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι εργαζόμενοι συζητούσαν έντονα για τις φυλετικές σχέσεις.

Αυτό που έκανε η Intuit ήταν να θέσει «προστατευτικές μπάρες», δηλαδή ένα πλαίσιο που όριζε το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να μιλούν για θέματα που μπορεί να διχάσουν, εντός της εταιρείας. Η προσέγγιση της εταιρείας ήταν, όπως δήλωσε στο BBC η Humera Shahid από τη Διοίκηση της εταιρείας «να εστιάζετε στο πώς αισθάνεστε και πώς τα πράγματα σας επηρεάζουν ως άτομο» και όχι να χρησιμοποιούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας ως πλατφόρμα για τις πολιτικές απόψεις των εργαζομένων.

Για τον σκοπό αυτό, υπάρχουν συντονιστές, συνήθως άνθρωποι του ανθρώπινου δυναμικού ή επικεφαλής ομάδων, οι οποίοι παρακολουθούν τα κανάλια μηνυμάτων της εταιρείας για να επισημάνουν τη «γλώσσα που θα μπορούσε να είναι προσβλητική ή να οδηγεί σε αποκλεισμούς», σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας. 

Οι αποστολείς καλούνται να κατεβάσουν το περιεχόμενο εάν κριθεί «εμπρηστικό». Παρά το γεγονός ότι στο 99,9% των περιπτώσεων, η πρόθεση είναι πολύ καλή, οι αποστολείς των μηνυμάτων αυτών δεν αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο των λεγομένων τους σε άλλους εργαζόμενους.

Απαγόρευση και παραιτήσεις

Ορισμένοι εργοδότες απαγορεύουν συνολικά τις πολιτικές συζητήσεις στην εργασία. Ένας από αυτούς είναι η τεχνολογική εταιρεία 37Signals, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα διαχείρισης έργων Basecamp. Το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Jason Fried ζήτησε από τους υπαλλήλους της εταιρείας να απέχουν από πολιτικές συζητήσεις στα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της Basecamp.

«Αυτό προκάλεσε πολύ πόνο στους ανθρώπους», λέει ο Fried. «Ένιωσα άσχημα. Αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις εσωτερικά και πιθανώς και εξωτερικά, αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό. Νομίζω ότι αποσταθεροποίησε την εταιρεία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα», απολογείται.

Στην ομάδα εκείνων που παρέμειναν στην εταιρεία, ήταν όσοι είχαν κουραστεί να παρασύρονται σε πολιτικές συζητήσεις. Ο CEO έλαβε υπόψιν του εκείνους πριν πάρει την απόφαση να προβεί σε απαγορεύσεις.

Το μέτρο ισχύει εδώ και τρία χρόνια και ο απολογισμός φαίνεται να είναι θετικός, καθώς οι εργαζόμενοι δείχνουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο αντικείμενό τους.

Η εταιρεία πρόσθεσε τη νέα πολιτική της όχι μόνο στο εγχειρίδιο που αφορά τους εργαζόμενους, αλλά και στις ανοιχτές προκηρύξεις θέσεων εργασίας. «Σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει στην πολιτική έκφραση και τον ακτιβισμό, αλλά αποφεύγουμε να διεξάγουμε πολιτικές συζητήσεις στα εσωτερικά συστήματα επικοινωνίας μας στην εργασία», αναφέρεται.

Η GrowthScribe, μια μικρή εταιρεία λογισμικού μάρκετινγκ με έδρα τις ΗΠΑ, πήρε επίσης την απόφαση να απαγορεύσει οριζόντια την πολιτική στον εργασιακό χώρο. Ο ιδρυτής Kartik Ahuja λέει ότι οι σχέσεις των εργαζομένων διαταράχτηκαν το 2022, όταν δύο εργαζόμενοι ενεπλάκησαν σε μια συζήτηση σχετικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden. Η διαφωνία έδωσε τη θέση της σε χαρακτηρισμούς…

«Συνέβαινε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», ανέφερε. Με την επόμενη διαφωνία, πρόσθεσε κανόνες στο εγχειρίδιο των εργαζομένων: «Η παρενόχληση και η συμπεριφορά αποκλεισμού είναι απαράδεκτες, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για πολιτικά κόμματα».

Οι πιο ανεκτικοί εργοδότες

Η Quorum, μια εταιρεία που κατασκευάζει λογισμικό για επαγγελματίες της δημόσιας πολιτικής, με περίπου 400 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Βέλγιο και τη Μολδαβία, δίνει στους υπαλλήλους της το περιθώριο να μιλούν για πολιτικά ζητήματα και δύσκολα θέματα κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η Brook Carlon, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Quorum, λέει ότι λόγω του αντικειμένου της εταιρείας, η πολιτική συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων είναι αναμενόμενη. «Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται πολύ για το πολιτικό περιβάλλον, για το πώς γίνεται η πολιτική, πώς φτιάχνονται οι νόμοι και τι κάνουν οι υποψήφιοι», λέει. «Είναι κάτι που αποτελεί μέρος του διαλόγου από την αρχή», προσθέτει.

Ωστόσο, οι διαφωνίες φουντώνουν. Ένα θέμα που έφτασε σε «σημείο βρασμού» είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας. Μεταξύ των εργαζομένων, η υποστήριξη της μιας πλευράς της σύγκρουσης θεωρήθηκε ως συνολική καταδίκη της άλλης.

Η εταιρεία παρενέβη γρήγορα για να εκδώσει κανόνες: «Να έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι δηλώσεις σας θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από κάποιον που δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας, να παραπέμπετε σε ένα έγγραφο με εκτενέστερη άποψη και αν δεν είστε σίγουροι για τη γλώσσα σας, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να την επανεξετάσει».

Ευρύτερες επιπτώσεις

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές συζητήσεις μπορούν να περιπλέξουν τις σχέσεις των εργαζομένων, ορισμένοι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ευθυγράμμιση – ή μη – μεταξύ εργαζομένων και ηγεσίας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις αποφάσεις απασχόλησης.

Μελέτες για τη σχέση μεταξύ απασχόλησης και πολιτικής σε χώρους εργασίας στη Βραζιλία έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι πιο πιθανό να προσλάβουν άτομα που μοιράζονται τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που ασπάζονται την ίδια πολιτική τοποθέτηση με έναν εργοδότη έχουν 48% έως 72% περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν.

Η πολιτική ευθυγράμμιση φαίνεται να είναι ισχυρότερος καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις απασχόλησης από ό,τι η φυλή ή το φύλο. Κι αυτό επειδή ορισμένοι εργοδότες πιστεύουν ότι ένας χώρος εργασίας όπου οι εργαζόμενοι μοιράζονται παρόμοιες πολιτικές πεποιθήσεις είναι πιθανό να είναι παραγωγικός. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απεργία στην ιταλική RAI κατά της λογοκρισίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News