Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακές καιρικές συνθήκες και πόλεμος απειλούν την παγκόσμια προσφορά σίτου

Κακές καιρικές συνθήκες και πόλεμος απειλούν την παγκόσμια προσφορά σίτου

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος απειλούν να κρατήσουν τα παγκόσμια αποθέματα σίτου υπό πίεση αναζωπυρώνοντας το φάσμα της αύξησης του κόστους τροφίμων.

Από τα πλημμυρισμένα χωράφια στη δυτική Ευρώπη μέχρι το ξεραμένο έδαφος στην Αυστραλία και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που συγκρατεί τις προμήθειές της, οι αγρότες αντιμετωπίζουν ξανά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια σχεδόν δεκαετίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Η σοδειά της Μαύρης Θάλασσας έχει κρατήσει από καιρό συγκρατημένες τις τιμές και το σιτάρι διαπραγματεύεται στο ήμισυ των επιπέδων ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022, όμως οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται και πάλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέκαμψαν φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους καταναλωτές που βρήκαν επιτέλους ανακούφιση από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Οποιοδήποτε παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για το ψωμί και τα ζυμαρικά και να αναζωπυρώσει την πληθωριστική πίεση στις κεντρικές τράπεζες, την ώρα που οι τιμές άλλων εμπορευμάτων, όπως το κακάο και ο καφές παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις.

Wheat Stockpiles Seen Holding at Lowest in Almost a Decade

Analysts expect steady ending stocks in USDA forecast

Source: US Department of Agriculture; Bloomberg

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί, τα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα παγκοσμίως και οι νέες καλλιέργειες παρουσιάζουν προβλήματα», δήλωσε ο Τζέιμς Μπόλσγουορθ, διευθύνων σύμβουλος της CRM AgriCommodities.

Ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα

Ο κορυφαίος εξαγωγός, η Ρωσία, βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλές θερμοκρασίες εδώ και εβδομάδες με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις στο νότο της χώρας που ωθούν τους αναλυτές να περιορίσουν τις εκτιμήσεις τους για την φετινή σοδειά. Το ήμισυ του χειμερινού σίτου της Ρωσίας θα παραμείνει πολύ ξηρό τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Commodity Weather Group.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η ξηρασία έχει πλήξει τμήματα των καλλιεργειών σίτου της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο πόλεμος προκαλεί άλλα προβλήματα. Οι επιθέσεις στις αγροτικές υποδομές απειλούν τις εξαγωγές και το εργατικό δυναμικό έχει εξαντληθεί καθώς οι άνδρες υπηρετούν στο στρατό.

Η παραγωγή σιτηρών την ερχόμενη σεζόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τους αγρότες να αναμένεται να εκτρέψουν στρέμματα σιτηρών σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως η ελαιοκράμβη.

Υγρασία στη Δυτική Ευρώπη

Η υγρασία την Άνοιξη επηρέασε την ανάπτυξη των καλλιεργειών σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη. Η ποιότητα των χειμερινών καλλιεργειών – η οποία καθορίζει εάν οι προμήθειες χρησιμοποιούνται για τρόφιμα ή για ζωοτροφές – θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί. Στη Γαλλία, η ποσότητα του σίτου και του κριθαριού υψηλής ποιότητας υστερεί πολύ σε σχέση με το περσινό επίπεδο. Η βροχή έχει επίσης επιβραδύνει τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ξηρασία στην Αυστραλία

Ένα ξηρό, ζεστό καλοκαίρι σε μέρη της Αυστραλίας έχει στεγνώσει το έδαφος την εποχή που οι αγρότες φυτεύουν τη σοδειά. Ενώ η πρόσφατη βροχή προσέφερε λίγη ανακούφιση σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας, οι καλλιεργητές παραμένουν επιφυλακτικοί. 

Οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να «στεγνώσουν» εάν σταματήσει η βροχή μετά τη βλάστηση, δήλωσε ο Ντένις Βοζνεσένσκι, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia.

Συνθήκες ξηρασίας και στις ΗΠΑ

Η ξηρασία έχει πλήξει τις περισσότερες καλλιέργειες με χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ από τις αρχές Απριλίου και εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τις ανοιξιάτικες φυτείες, ακόμη και όταν οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν βροχές. Ωστόσο, περισσότερος χειμερινός σίτος στις ΗΠΑ βρίσκεται στις καλύτερες συνθήκες από ό,τι συνήθως για αυτήν την εποχή του χρόνου και οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες παραμένουν πιο πάνω από τον μέσο ρυθμό πενταετίας.

Οι ανησυχίες για τις καλλιέργειες αποτυπώνονται στις τιμές, με τους διαχειριστές κεφαλαίου να είναι πλέον οι λιγότερο bearish από τον Ιούλιο. Tα πράγματα ωστόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν ξεκινήσουν οι πρώτες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News