Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – «Σήμα» για μειώσεις

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – «Σήμα» για μειώσεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% και σε υψηλό 16 ετών για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης, ενώ την απόφαση για διατήρηση του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα υπερψήφισαν 7 αξιωματούχοι. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μόνο ένα μέλος είχε ψηφίσει υπέρ της μείωσης των επιτοκίων. Παράλληλα, τα μέλη αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και αύξησαν τις προοπτικές για την ανάπτυξη. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί στο 2,5% φέτος, από 2,75% που ανέφεραν οι προβλέψεις τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,5% το 2026 — μισή μονάδα κάτω από τον στόχο, που ήταν και η εκτίμηση προ τριμήνου.

Παράλληλα, η BOE εκτιμά ότι η περσινή ρηχή ύφεση έχει τελειώσει και ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος και κατά 1% το 2025. Πρόκειται για αναβάθμιση από την πρόβλεψή του Φεβρουαρίου για ανάπτυξη 0,25% και 0,75% αντίστοιχα. 

Ο Διοικητής Andrew Bailey δήλωσε: «Είχαμε ενθαρρυντικά νέα για τον πληθωρισμό και πιστεύουμε ότι θα πέσει κοντά στο στόχο μας για 2% τους επόμενους δύο μήνες. Πρέπει να δούμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης προσάρμοσαν το guidance στα νέα δεδομένα. Στην ανακοίνωση διατηρήθηκε η φράση ότι «η πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει περιοριστική ακόμη και αν μειωθούν τα τραπεζικά επιτόκια», ενώ προστίθεται ότι θα παρακολουθούνται οι «επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων και πώς αυτά θα αλλάξουν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι από την επιμονή του πληθωρισμού υποχωρούν».

Πλέον οι αγορές αναμένουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι με τους traders να ποντάρουν σε μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο και κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά φέτος.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν μια μείωση τον Ιούνιο και τρεις ή περισσότερες μειώσεις το 2024. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να μειωθεί δραματικά τον Απρίλιο λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, από το τρέχον 3,2%, σε επίπεδα κάτω από τον στόχο της BOE για 2%, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Υψηλότερη η ανάπτυξη, μικρότερα τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών

ΕΚΤ: Γιατί δεν πρέπει να φοβάται εάν αποκλίνει από την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News