Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω σύσφιγξη

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω σύσφιγξη

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε προς τα πάνω το outlook για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που επιβεβαιώνει ότι η πρόκληση της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων προβλέψεων στην Άγκυρα, ο διοικητής Fatih Karahan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 2024 θα κυμαίνεται στο 38%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 36%, ενώ διατήρησε την εκτίμηση για το επόμενο έτος στο 14%. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό λειτουργούν περισσότερο ως στόχοι διαμόρφωσης πολιτικής για την κεντρική τράπεζα, στη μάχη της κατά του δυσθεώρητου πληθωρισμού που επισήμως υπολογίζεται στο 70%. 

Παρότι η αναθεώρηση του outlook ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που διατυπωνόνταν από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας μέχρι τώρα. Ο υποδιοικητής Cevdet Akcay δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο στόχος του 36% ήταν ένας «φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος». 

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις είναι πιθανό να πυροδοτήσουν εικασίες σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, Μετά από έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 50% από 8,5% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Karahan δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών ξεπέρασε τις προβλέψεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «σίγουρα δεν θα επιτρέψουν μόνιμη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού». Η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια σφιχτή στάση νομισματικής πολιτικής μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί σε επίπεδα που να συνάδουν με τον στόχο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Τουρκία: Κοντά στο 70% έφτασε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

Τουρκία: Εκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Αύξηση επιτοκίων στο 50%

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News