Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ψέματα που μας είπαν για τις δουλειές και μία αλήθεια για την επιτυχία

Τα ψέματα που μας είπαν για τις δουλειές και μία αλήθεια για την επιτυχία

«Κυνηγήστε το όνειρό σας», είναι η συμβουλή που ακούγεται κάθε φορά που κάποιος επιτυχημένος επαγγελματίας αναλαμβάνει να δώσει μια ομιλία στην τελετή αποφοίτησης ενός αμερικανικού πανεπιστημίου. «Να ξέρεις την αξία σου», συνηθίζουν να λένε οι κάθε λογής μέντορες σε νεαρούς απόφοιτους που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Η Bonnie Hammer, αντιπρόεδρος της NBCUniversal με 50 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, πιστεύει ότι αυτά τα κλισέ συνθήματα δεν «δουλεύουν» πραγματικά για όποιον προσπαθεί να πάει μπροστά και να επιτύχει.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι σε πάρα πολλούς από εμάς, νέους και όχι και τόσο νέους, έχουν πει ψέματα για το τι χρειάζεται για να επιτύχει κάποιος στη δουλειά. Και δεν έχουν πει αρκετές αλήθειες», γράφει η Hammer στο βιβλίο της «15 Lies Women Are Told at Work: and the Truth We Need to Succeed», μέρος του οποίου προδημοσίευσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την ίδια, η συμβουλή «κυνήγησε το όνειρό σου» είναι πολύ κακή, ειδικά σε μία εποχή που οι περισσότεροι έχουν μεγαλώσει με πολύ υψηλά όνειρα. «Το δικό μου τηλεοπτικό κανάλι έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο να πουλά όνειρα, αλλά ρωτήστε έναν οποιονδήποτε δικηγόρο κατά πόσο η επαγγελματική του ζωή μοιάζει με το δικαστικό δράμα “Suits”», εξηγεί.

Η αλήθεια είναι ότι τα επαγγελματικά όνειρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, ειδικά όταν κάποιος ξεκινά την καριέρα του, σημειώνει η Hammer. Γιατί δεν μπορούμε να ονειρευτούμε αυτό που δεν γνωρίζουμε και όταν κάποιος κάνει τα πρώτα του βήματα, αυτά που δεν γνωρίζει είναι πολλά. Μάλιστα, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να αλλάζει πολλά επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια, τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε όλο και αυξάνονται.

Για χρόνια, οι ηγέτες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, για παράδειγμα, συμβούλευαν τους φοιτητές να μάθουν coding. Όμως, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο CEO της Nvidia είπε ότι ο προγραμματισμός και το coding δεν αποτελούν πλέον σημαντικές δεξιότητες, αφού μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

Για αυτό και η Hammer λέει ότι αντί να κυνηγά κανείς τα όνειρά του, θα πρέπει να κυνηγά τις ευκαιρίες.

Κυνηγώντας τις ευκαιρίες, κανείς μπορεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες, γνωριμίες και επαφές. Ακόμα και εάν μια ευκαιρία δεν έχει το αποτέλεσμα που ήλπιζε, κάτι θα μάθει αυτό αυτήν.

Να ξέρεις την αξία σου

«Να ξέρεις πόσο αξίζεις και να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο», λένε συχνά οι μέντορες, ξεχνώντας, μάλλον ότι στα πρώτα βήματα της καριέρας μας, οι περισσότεροι είμαστε κάπως άχρηστοι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί νέοι νιώθουν  προδομένοι ή βαριεστημένοι όταν ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή. Ενώ τους είπαν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, τώρα καλούνται να προγραμματίζουν zoom calls και να φέρνουν καφέδες.  

«Αλλά αυτή είναι η αλήθεια: Ενώ όλοι μας γεννιόμαστε με προσωπική αξία, πρέπει να κερδίσουμε την επαγγελματική μας αξία. Όποιο και εάν είναι το ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο, οι καλοκαιρινές μας δουλειές ή ακόμα και η τελευταία μας θέση, όταν πατάμε το πόδι μας σε έναν νέο επαγγελματικό χώρο, κάνουμε μια νέα αρχή», εξηγεί η Hammer.

Οι νέοι συνεργάτες θα μάθουν την αξία μας όταν μάθουν πώς δουλεύουμε. Και αυτό απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και συνέπεια. 

«Είτε ξεκινάτε τώρα ή κάνετε μια νέα αρχή στην επαγγελματική σας ζωή, εάν αφήσετε τα εργασιακά κλισέ και μάθετε μερικές πραγματικές και υποτιμημένες αλήθειες, μπορεί τελικά να καταλήξετε σε μια ονειρεμένη δουλειά, την οποία ούτε καν μπορούσατε να φανταστείτε όταν ήσασταν 20 χρονών», καταλήγει η αντιπρόεδρος του NBCUniversal.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η μητέρα που μεγάλωσε 4 επιτυχημένους μάνατζερ – Τι έκανε διαφορετικά από τους άλλους γονείς

«Οι καλοί δεν παίρνουν ποτέ προαγωγή» – Τι λένε ειδικοί για την viral θεωρία

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στα γραφεία – Εκνευρίζει τους άλλους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News