Business & Finance Παρασκευή 3/05/2024, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ifo: Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις

Ifo: Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις

Η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για το επιχειρείν, διαπίστωσε το τελευταίο πάνελ οικονομολόγων του Ινστιτούτου Ifo.

Το σώμα των 180 καθηγητών Οικονομικών έδωσε στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαθμολογία 3,4 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 6. Σχεδόν ένας στους τέσσερις της έδωσε έναν από τους δύο χαμηλότερους βαθμούς — 5 ή 6.

«Αυτό το φτωχό αποτέλεσμα είναι αρκετά ανησυχητικό για τη Γερμανία ως βιομηχανικό έθνος», δήλωσε ο Niklas Potrafke, διευθυντής του Ifo Center for Public Finance and Political Economy, τονίζοντας ότι για να γίνει ελκυστικότερη η χώρα ως επιχειρηματική τοποθεσία,  απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Η έρευνα έρχεται έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ξανά το πρώτο τρίμηνο, αφότου το βαρύ πλήγμα στην βιομηχανία κράτησε πίσω την ανάπτυξη.

Ifo: Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις-1

Ωστόσο, παρά τις βελτιωμένες βραχυπρόθεσμες προοπτικές, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις  παραμένουν.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Ifo εκτίμησαν ότι οι κύριες αδυναμίες της Γερμανίας είναι η γραφειοκρατία, το ενεργειακό κόστος, η διαθεσιμότητα πρώτων υλών και η απουσία ψηφιοποίησης.

Εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας, η Γερμανία θα ωφεληθεί από την «αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και στην ψηφιοποίηση, καθώς και από την προσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής», είπε ο Potrafke.

Μεταξύ των δυνατών σημείων της χώρας, οι καθηγητές σε γερμανικά πανεπιστήμια ανέφεραν τους πολιτικούς θεσμούς, την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων καθώς και την ασφάλεια και τους χαμηλούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Berenberg Bank: Τι πήγε στραβά στη Γερμανία – Έχουν περάσει τα χειρότερα;

Θεραπεύεται ο «μεγάλος ασθενής» – Σε υψηλό ενός έτους το οικονομικό κλίμα

Γερμανία: Η αχίλλειος πτέρνα των ευρωπαϊκών εισηγμένων – Βαρίδι το α’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News