Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Έτοιμη για αντίποινα στη Δύση, εάν κατασχέσει το ενεργητικό της

Ρωσία: Έτοιμη για αντίποινα στη Δύση, εάν κατασχέσει το ενεργητικό της

Η ικανότητα της Ρωσίας να προχωρήσει σε αντίποινα εάν οι ηγέτες της Δύσης κατασχέσουν το ενεργητικό της που παραμένει «παγωμένο» έχει περιοριστεί από τη μείωση κατά το ήμισυ των ξένων επενδύσεων, όμως αξιωματούχοι και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να απαντήσει. 

Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασχέσουν ρωσικό ενεργητικό αξίας 300 δισ.δολαρίων που έχει «παγώσει» σε ολόκληρο τον κόσμο και να το χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία. Από την άλλη, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αξιοποιήσουν τα κέρδη από το ενεργητικό αυτό, τα οποία εκτιμώνται στα 15 έως 20 δισ.ευρώ έως το 2027. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετό κρατικό ενεργητικό των ΗΠΑ για να μπορέσει να ανταποδώσει με αντίστοιχο τρόπο και γι΄αυτό θα απευθυνθεί στο ρευστό των ιδιωτών επενδυτών, μία κίνηση ωστόσο που δεν αναμένεται να είναι τόσο επώδυνη. 

Σύμφωνα με οικονομολόγους, νομικούς συμβούλους και εμπειρογνώμονες, ένα από τα πιο πιθανή αντίποινα θα είναι η κατάσχεση του χρηματοοικονομικού ενεργητικού ξένων επενδυτών, καθότι η πρόσβαση σε αυτό έχει απαγορευθεί από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στην Ρωσία, εκτός και εάν η Μόσχα επιτρέψει κάποιες εξαιρέσεις. 

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει πόσο είναι αυτό το ενεργητικό, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της χώρας, μία οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ποσό είναι συγκρίσιμο με τα ρωσικά αποθέματα των 300 δισ.δολαρίων που έχουν κατασχεθεί.  

«Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει μέτρα να μπλοκάρει μη ανταλλάξιμο ενεργητικό που βρίσκεται σε μη φιλικές χώρες. Το ενεργητικό αυτό περιλαμβάνει φόρους, επιχορηγήσεις και ιδιωτικές δωρεές», αναφέρουν οικονομολόγοι σε δηλώσεις τους στο Reuters. 

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό δυτικό χρήμα στην Ρωσία το οποίο θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο της Μόσχας για αντίποινα. Είπε ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προσφύγει σε δικαστήρια για την κατάσχεση του ενεργητικού της. 

Να σημειωθεί ότι από τότε που η Δύση επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, το ξένο ενεργητικό στην Ρωσία έχει μειωθεί κατά 40% στα 696 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που αποδυναμώνει την όποια απειλή του Κρεμλίνου. 

Η Μόσχα έχει ήδη αναγκάσει ξένες επιχειρήσεις να πωλήσουν το ενεργητικό τους στην Ρωσία με έκπτωση ακόμη και 50%, ενώ έχει θέσει άλλες κατηγορίες ενεργητικού της Δύσης σε προσωρινή διαχείριση διορίζοντας στελέχη φιλικά προς το Κρεμλίνο. 

Οι ξένες επιχειρήσεις έχουν καταγράψει συνολικές ζημίες ύψους 107 δισ.δολαρίων, ποσό σημαντικό που ξεπερνά την αξία του φυσικού ενεργητικού τους. 

Για παράδειγμα, ο ενεργειακός κολοσσός Shell, η αλυσίδα McDonald’s και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Renault έχουν πωλήσει τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία. Άλλες, όπως η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen, η Nestle και ο γίγαντας αναψυκτικών PepsiCo συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News