Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κοντά σε χαμηλό μηνός – Πόσο θα αντέξουν τα σημεία στήριξης

Πετρέλαιο: Κοντά σε χαμηλό μηνός – Πόσο θα αντέξουν τα σημεία στήριξης

Το πετρέλαιο υπαναχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός, καθώς η προοπτική προσωρινής εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή αποκλιμάκωσε τις γεωπολιτικές εντάσεις. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, στα 81,80 δολάρια, δοκιμάζοντας το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 50 ημερών. Το επίπεδο αυτό προσέφερε τεχνική στήριξη στις τιμές, όμως μία πτώση κάτω από αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τις ρευστοποιήσεις. Αρχικά, το πετρέλαιο δέχθηκε πιέσεις από την προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, μία κίνηση που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες ενδείξεις κλιμάκωσης του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ με βάση τα τελευταία στοιχεία, επισκιάζουν τις προοπτικές για τη ζήτηση αργού. Τα νέα στοιχεία επίσης στην Ευρώπη έδειξαν ότι η οικονομία της εξήλθε από την ύφεση, όμως ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος. 

Η τιμή αργού γνώρισε έντονες αυξομειώσεις τον Απρίλιο, αφού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ενώ οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ έχουν στηρίξει τις τιμές, η αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και η μείωση των τιμών ντίζελ εντείνει τις γενικότερες πιέσεις. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τους ηγέτες της Χαμάς να καταλήξουν γρήγορα σε απόφαση ως προς τους όρους που ζητούν από το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News