Business & Finance Σάββατο 4/05/2024, 10:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερο χρόνο, οι Αμερικανοί περισσότερα χρήματα – Τι είναι καλύτερο;

Οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερο χρόνο, οι Αμερικανοί περισσότερα χρήματα – Τι είναι καλύτερο;

Τι είναι καλύτερο, ο χρόνος ή τα χρήματα; Ο προβληματισμός αυτός, τον οποίο είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει κανείς κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής, αποτυπώνεται έντονα στις διαφορές των Ευρωπαίων, που έχουν περισσότερο χρόνο, με τους Αμερικανούς, που έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Σίγουρα δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση. Ωστόσο, στο δίλημμα αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι τρεις αντικειμενικοί δείκτες μέτρησης μιας καλής κοινωνίας: πόσα χρόνια ζουν οι άνθρωποι, πόσο χαρούμενοι είναι και εάν μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία. Επιμέρους δείκτες, όπως οι εκπομπές ρύπων, επίσης μπορεί να βοηθήσουν στην αξιολόγηση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι Αμερικανοί εργάζονται κατά τουλάχιστον μία επιπλέον ώρα την ημέρα σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Δούλεψαν 1.811 ώρες το 2022 έναντι περίπου 1.500 ώρες στη Βόρεια Ευρώπη, με τα μικρότερα ωράρια να καταγράφονται στη Γερμανία (1.341 ώρες), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Μάλιστα, μετά την πανδημία οι ώρες μειώθηκαν ελαφρώς, ιδίως λόγω της νεότερης ηλικιακής ομάδας που «σπρώχνει» για λιγότερες ώρες.

Επίσης, επειδή οι Αμερικάνοι είναι και πιο παραγωγικοί ανά ώρα δουλειάς από τους περισσότερους Ευρωπαίους, το μέσο εισόδημα είναι υψηλότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Οι υψηλότερες αποδοχές είναι εν μέρει μια «επιλογή» των Αμερικανών, καθώς όσο αναπτύσσονταν οι οικονομίες ήταν ο λαός που στράφηκε προς τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι Ευρωπαίοι απεναντίας έμειναν πιστοί στην τάση που ακολουθούσαν πάντοτε, δηλαδή όταν αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα αναγκαία, τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στον ελεύθερό τους χρόνο, αντί να αφιερώσουν τη ζωή τους στη μεγιστοποίηση του πλούτου τους.

Οι Αμερικανοί εκφράζουν περισσότερο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους από τους Ευρωπαίους, όμως σύμφωνα με έρευνα της Gallup μόλις το 30% των εργαζομένων σε εταιρείες των ΗΠΑ είναι πραγματικά αφοσιωμένοι. Το 20% είναι δυσαρεστημένο και το 50% απλώς πηγαίνει στο γραφείο γιατί πρέπει. Εν ολίγοις φαίνεται ότι οι Αμερικανοί προτιμούν τα ευρωπαϊκά ωράρια. 

Βέβαια, στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη επιβράβευση για τους κορυφαίους εργαζομένους και βαριά «τιμωρία» για τους χειρότερους. Εξού και η Ευρώπη «εξάγει» εκεί τους πιο φιλόδοξους επαγγελματίες. Τελικά, όμως, το «βραβείο» για πολλούς είναι μεγάλα σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά και υπερεργασία και δυστυχία. Ενδεικτικά, στη φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), οι ΗΠΑ βρέθηκαν μόνο στην 23η θέση, με τις χώρες της Σκανδιναβίας να σαρώνουν τις πρώτες θέσεις.

Μακροζωία

Τέλος, οι Ευρωπαίοι «νικούν» στον πιο σημαντικό δείκτη κοινωνικής επιτυχίας, τη μακροζωία. Οι Ισπανοί για παράδειγμα είναι πολύ φτωχότεροι από τους Αμερικανούς κι όμως ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 83, ενώ οι Αμερικανοί μέχρι τα 77,5 χρόνια. Ακόμα και οι βαθύπλουτοι στις ΗΠΑ, παρότι είναι πολύ πλουσιότεροι, ζουν όσο και οι εύποροι Βρετανοί.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «καλή ζωή» των Ευρωπαίων με το σύντομο ωράριο και τις μεγάλες περιόδους σύνταξης δεν είναι βιώσιμο και ότι τελικά θα χρειαστεί να δουλέψουν σαν τους Αμερικανούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, τα στοιχεία οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα αφού το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, στο 123% είναι υψηλότερο από σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα. 

Τέλος, στις ΗΠΑ υπάρχει ένας ακόμη δείκτης, ο οποίος είναι μη βιώσιμος: οι εκπομπές ρύπων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον επιπλέον πλούτο τους για να αγοράσουν περισσότερα πράγματα, να οδηγούν περισσότερο, να ανοίγουν περισσότερο το κλιματιστικό κ.α. 

Βέβαια, στις ΗΠΑ υπάρχει περισσότερη καινοτομία, μέρος της οποίας είναι ευνοϊκή. Δεν υπάρχει φερειπείν ευρωπαϊκή Google, Tesla ή Facebook. Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται έτσι στην αμερικανική καινοτομία, αλλά το δίλημμα για τους εργαζομένους μεταξύ χρημάτων και χρόνου παραμένει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από μισθό σε μισθό ζει η μεσαία τάξη: Διεθνές φαινόμενο το στρες για τα χρήματα

Η δικαίωση των millennials: Πλουτίζουν παρά τις κρίσεις

Ο «φόρος» του εργένη: Η ζωή για τους singles γίνεται ακόμη ακριβότερη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News