Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού λόγω ενέργειας

Γερμανία: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού λόγω ενέργειας

Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι θα υπάρξουν αναταράξεις πριν την επιστροφή στον στόχο του 2%.

Η αύξηση του δείκτη τιμών διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν να παραμείνει σταθερή στο 2,3%. Η ενέργεια αποτέλεσε βασικό μοχλό της ανόδου.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο.

Παρόμοια τάση καταγράφηκε και στην Ισπανία με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 3,4%, αφού η κυβέρνηση συνέχισε να αποσύρει τα μέτρα στήριξης που επέβαλε για τη συγκράτηση της αύξησης του κόστους ενέργειας. Η αύξηση των τιμών στην Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, υποχώρησε στο 1,6% από 1,7%. 

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Τρίτη και αναμένεται να δείξουν ότι ο  δείκτης τιμών παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% για πρώτη φορά φέτος, ενώ πιθανολογείται μια νέα επιβράδυνση του δομικού δείκτη που εξαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Αποσύρονται μέτρα στήριξης

Κεντρικές τράπεζες: Υψηλά επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025

ΕΚΤ: Υποχωρούν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News