Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η μετανάστευση ωθεί την οικονομία – Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Πώς η μετανάστευση ωθεί την οικονομία – Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Η πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει αρκετούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, μελετούν τις επιπτώσεις που έχουν οι μετανάστες στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Ο αυξητικός ρυθμός της απασχόλησης εκπλήσσει διαρκώς τα τελευταία χρόνια με την αγορά εργασίας να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που προηγουμένως θεωρούνταν μη βιώσιμα και η κύρια εξήγηση είναι η αύξηση του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου η μετανάστευση κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο και ως εκ τούτου είναι λογικό να αυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες και για ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. 

Παράλληλα, η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε ρυθμούς που προηγουμένως θεωρούνταν πολύ ισχυροί, αναπόφευκτα θα επηρεάσει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ένας επιπλέον παράγοντας ώθησης της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς, ικανός να δημιουργήσει ταχύτερη ανάπτυξη χωρίς αύξηση του πληθωρισμού. 

Αγορά εργασίας

Η πιο λογική αφετηρία για να μελετήσει κανείς τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομίας είναι η αγορά εργασίας. Εξάλλου, πολλοί μετανάστες έρχονται στις ΗΠΑ σε αναζήτηση εργασίας που θα τους εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αύξηση της απασχόλησης ξεπερνάει σταθερά τις προβλέψεις τα τελευταία δύο χρόνια και ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι μετανάστες θεωρείται πιθανότερο να απασχοληθούν σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η οικιακή βοήθεια, καθώς και η αναψυχή και η φιλοξενία, στους οποίους καταγράφεται και μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται κάτω από το 4% για περισσότερα από δύο χρόνια και αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 3,8%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Διχογνωμία υπάρχει ως προς την επίδραση της μετανάστευσης στους μισθούς. Παρότι πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες καλύπτουν πιθανότατα χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που δεν προκαλούν μισθολογικές πιέσεις, γεγονός είναι ότι κερδίζουν χρήματα τα οποία πρόκειται να ξοδέψουν, δηλώνει η Yelena Shulyatyeva, ανώτερη οικονομολόγος της BNP Paribas στις ΗΠΑ.

«Ακόμη και αν η μετανάστευση συμπιέζει τις μέσες ωριαίες αποδοχές συνολικά, θα ενισχύσει το προσωπικό εισόδημα φέτος και αυτό με τη σειρά του θα στηρίξει τις προσωπικές δαπάνες», επισήμανε η Shulyatyeva.

Πληθωρισμός

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα «γεννούν» μεγαλύτερη ζήτηση για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και στέγη. Τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις και οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος.

Με τη μετανάστευση, η τόνωση της ζήτησης είναι άμεση, ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ορισμένους μετανάστες να βρουν δουλειά. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η εισροή ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν είναι πιο ουδέτερη ή ακόμη και ευεργετική για την πορεία του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα. Άλλοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αυξημένη μετανάστευση έχει συμβάλει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τον τελευταίο χρόνο ή και τα δύο τελευταία χρόνια.

Κατοικίες

Κύριες συνέπειες εντοπίζονται στην αύξηση των ενοικίων, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι μόλις φτάνουν στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, καθώς υπάρχουν περισσότεροι εργάτες στις κατασκευές, πιθανότατα χτίζονται περισσότερα σπίτια και τα οικοδομικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν ταχύτερα. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές των κατοικιών, δεδομένης και της χρόνιας έλλειψης κατοικιών που καταγράφεται στις ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ανάπτυξη

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο μεγαλύτερος μοχλός του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αν και η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου απογοήτευσε την περασμένη εβδομάδα, ένας δείκτης της υποκείμενης ζήτησης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό.

Στη βάση του, το ΑΕΠ είναι το άθροισμα της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της παραγωγικότητας, δηλώνει οικονομολόγος της Deutsche Bank. Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνονται και οι δαπάνες και ως εκ τούτου υπάρχει περισσότερη παραγωγή για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες.

Ο πλήρης αντίκτυπος των μεταναστευτικών ροών θα φανεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μετανάστες θα αφομοιώνονται, θα αποκτούν πιστωτικές κάρτες, θα γίνονται νόμιμοι, θα κάνουν οικογένεια και θα προκαλούν περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain – Οι πολιτικές για το δημογραφικό

Είναι ο κόσμος κοντά σε κατάρρευση; Ρωτήστε τους ανθρώπους της Εποχής του Χαλκού

Οι συνδετικοί κρίκοι: Οι 5 οικονομίες που ενώνουν τον πλανήτη σε καιρούς αποπαγκοσμιοποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News