Ποιες χώρες προσέλκυσαν τις περισσότερες ξένες επενδύσεις εν μέσω πανδημίας
Μέσα σε όλες τις ανατροπές και τις επιπτώσεις που έφερε η Covid-19 ήταν και η μεταφορά του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας στην Ανατολή. Αν και η διαδικασία είχε αρχίσει εδώ και χρόνια, επιταχύνθηκε αισθητά πέρυσι, με την Κίνα να «κλέβει» από τις ΗΠΑ τον τίτλο της κορυφαίας οικονομίας προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων για πρώτη φορά στα χρονιά. Στη γηραιά ήπειρο κάποιες χώρες είδαν τις επενδύσεις να βυθίζονται στο μηδέν. Υπήρξαν ωστόσο και εκείνες που επέδειξαν ισχυρά αντισώματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την UNCTAD οι ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) συρρικνώθηκαν παγκοσμίως κατά 41% από το 1,5 τρισ. δολ. το 2019 στα 859 δισ. δολάρια το 2020. Το περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει αδύναμο και φέτος με τις FDI να υποχωρούν περαιτέρω κατά 5%. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην κίνα αυξήθηκαν 4% πέρυσι στα 163 δισ. δολάρια, ενώ εκείνες στις ΗΠΑ έκαναν «βουτιά» της τάξης του 49% στα 134 δισ. δολάρια.
Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως παρόλο που η Κίνα προσέλκυσε περισσότερες νέες εισροές το 2020, το συνολικό απόθεμα των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ παραμένει πολύ μεγαλύτερο. Οι ξένες επενδύσεις στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κορυφώθηκαν το 2016 στα 472 δισ. δολάρια. Εκείνη τη χρονιά στην Κίνα ήταν 134 δισ. δολάρια. Έκτοτε έχουμε συνεχή αύξηση στον «δράκο». ενώ στις ΗΠΑ καταγράφεται πτώση σε ετήσια βάση από το 2017 και έπειτα.
Η κυβέρνηση Τραμπ ενθάρρυνε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την Κίνα, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις πολυεθνικές. Αρκετές επιχειρήσεις από την αμερικανική Honeywell International έως τη γερμανική Adidas επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη εν μέσω πανδημίας.
H εικόνα στην Ευρώπη
Τα στοιχεία της UNCTAD δείχνουν συνολικά ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση στην παγκόσμια οικονομία. Το 2020 η Ανατολική Ασία προσέλκυσε το ένα τρίτο όλων των ξένων επενδύσεων παγκοσμίως. Πρόκειται για το υψηλότερο μερίδιο από τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισε η συγκέντρωσε τέτοιου είδους στοιχείων.
Στη Δύση η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε τις επενδύσεις να συρρικνώνονται 71%. Η Βρετανία και η Ιταλία δεν προσέλκυσαν καμία νέα επένδυση. Στη Γερμανία, που τα πήγε κάπως καλύτερα, οι επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά 61%. Φωτεινή εξαίρεση η Σουηδία που είδε τις ξένες άμεσες επενδύσεις να υπερδιπλασιάζονται από τα 12 στα 29 δισ. δολάρια. Εντυπωσιακή και η επίδοση της Ισπανίας με τις επενδύσεις να κάνουν άλμα 52%, χάρη εν πολλοίς σε εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων από αμερικανικά private equity. Εκτός Ε.Ε., στο Ισραήλ οι επενδύσεις έκαναν άλμα 31% , ενώ στην Τουρκία μειώθηκαν 19% στα 6,8 δισ. δολάρια.
Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν ξέσπασε η επιδημία της Covid-19 στη Γουχάν η UNCTAD προέβλεπε ότι η Κίνα θα χάσει έδαφος στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Ωστόσο η κινεζική οικονομία πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης τον Απρίλιο, όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ήταν σε «καραντίνα».
Σημειώνεται ότι το report της UNCTAD δεν περιλαμβάνει ξεχωριστά στοιχεία για την Ελλάδα. Το 2019 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας ήταν 4,484 δισ. ευρώ- στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Το 2019 ήταν το τέταρτο διαδοχικό έτος αύξησής τους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News