Business & Finance Σάββατο 4/05/2024, 18:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι μια νέα φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη; Οι διαφορές με το dot com

Είναι μια νέα φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη; Οι διαφορές με το dot com

«Μαγεμένος» από την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) φαίνεται να είναι ο επενδυτικός κόσμος, έχοντας «ρίξει» δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο. Ωστόσο, το ράλι που έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού και εξοπλισμού ΑΙ προκαλούν ανησυχίες: μήπως πρόκειται για μία ακόμα τεχνολογική «φούσκα» αλά dot com, η οποία κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα σκάσει;

Παρότι ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για επενδυτική μανία με ακόμη υψηλότερες υπεραξίες από τη φούσκα dot com που έσκασε στο γύρισμα της χιλιετίας, υπάρχουν κάποια σημάδια ότι οι επενδύσεις στην ΑΙ δεν είναι αποτέλεσμα «τρέλας» των traders. 

Ειδικότερα, η παραγωγική ΑΙ είναι αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναταραχή και αλλαγές στην ανθρωπότητα μετά το Ίντερνετ. Η ειδοποιός διαφορά σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπό της ΑΙ στις αγορές, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιφυλάξεις: ο κόσμος φοβάται τη χρήση της ΑΙ σε καμπάνιες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών, σε απάτες μέσω τεχνολογίας μίμησης φωνής και βέβαια ανησυχίες ότι η ΑΙ θα πάρει τις δουλειές μας. 

Υπήρχαν βέβαια αμφιβολίες και για το Ίντερνετ. Τώρα, όμως, οι προβληματισμοί για τα αρνητικά της ΑΙ είναι σαφέστερα καθορισμένοι, αφού κυβερνήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και εταιρείες που φτιάχνουν λογισμικό ΑΙ, ερευνούν τους πιθανούς κινδύνους.

Απεναντίας, η μανία με το dot com ήταν τόσο διευρυμένη, ώστε την άνοιξη του 1999, ένας στους 12 Αμερικάνους δήλωνε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να ανοίξει δική του επιχείρηση. Κατά την «έκρηξη» του διεθνούς ενδιαφέροντος για το world wide web και τους υπολογιστές, σημειώθηκε τεράστια εισροή χρημάτων για τεχνολογικές εταιρείες που είχαν οποιαδήποτε σχέση με το Ίντερνετ. Εξού και την περίοδο εκείνη μπήκαν στο χρηματιστήριο πολλές σχετικές επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές εκτινάχθηκαν παρότι είχαν πολύ αβέβαια και ασταθή θεμέλια.

«Υπήρχαν ιστοσελίδες στα τέλη της δεκαετίας του 90 που δεν έβγαζαν κανένα νόημα. Δεν υπήρχε τίποτα περίπλοκο στην τεχνολογία τους», δήλωσε στο quartz ο Δρ. David Godes, καθηγητής στο Johns Hopkins Carey Business School. Τώρα, αντιθέτως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις της ΑΙ αναπτύσσουν και αξιοποιούν αρκετά σύνθετες τεχνολογίες, δήλωσε ο ίδιος. 

Διαφέρουν οι επενδύσεις

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει φούσκα στην περίπτωση της ΑΙ, διότι είναι φυσιολογικό η αξία των περιουσιακών στοιχείων να ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τον κύκλο της αγοράς. Όπως κάθε νέα τεχνολογία, η ΑΙ μπορεί να βρίσκεται στη φάση της υπερβολής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλες οι εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο είναι υπερεκτιμημένες, σύμφωνα με τον Gil Luria, αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας D.A. Davidson.

Ο ίδιος επισημαίνει όμως ότι το ράλι των εταιρειών εξοπλισμού ΑΙ διαφέρει από το ράλι στις εταιρείες λογισμικού ΑΙ. Ειδικότερα, το λογισμικό ΑΙ ενίσχυσε έμπρακτα και σημαντικά τα κέρδη ορισμένων εταιρειών, όπως η Microsoft, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να ανέβουν μεν, αλλά να διαπραγματεύονται εντός λελογισμένων ορίων σε αναλογία με τα εταιρικά τους μεγέθη, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στην περίοδο του dot com.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των εταιρειών εξοπλισμού ΑΙ, όπως ο κολοσσός Nvidia που κατασκευάζει τσιπ. Ο Luria συνέκρινε την Nvidia με την Cisco Systems, της οποίας τα προϊόντα έθεσαν τα θεμέλια στις πρώτες υποδομές για το Ίντερνετ. Όταν «έσκασε» η φούσκα της Cisco ήταν καθοριστική στιγμή για την εποχή του dot com. «Μέχρι το τέλος του έτους, η Microsoft, η Amazon, η Google και αντίστοιχες εταιρείες θα έχουν αρκετά τσιπ ΑΙ», δήλωσε, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση θα σημειωθεί στις μετοχές των εταιρειών εξοπλισμού ΑΙ, όχι όμως σε όσες επενδύουν στο λογισμικό.

Όχι σαν το dot com

Ακόμη και ανάμεσα στους ειδικούς που βλέπουν ότι σχηματίζεται «φούσκα» στην ΑΙ, πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει τόσο άσχημη κατάληξη όσο η dot com. Εν μέρει διότι αφενός ακόμα και στην πρώιμη φάση της τώρα, η ΑΙ μπορεί να παράγει σημαντικά μεγαλύτερα εισοδήματα απ’ ό,τι μπορούσε το Ίντερνετ στο γύρισμα της χιλιετίας.

Επίσης, όπως δήλωσε στο quartz ο Richard Windsor, οι δυνατότητες της ΑΙ είναι σχετικά περιορισμένες. Ακόμα κι αν σκάσει η φούσκα της ΑΙ, «αυτό στο οποίο έχει εξελιχθεί το Ίντερνετ θα είναι μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο θα εξελιχθεί η ΑΙ στην τρέχουσα μορφή της», δήλωσε.

Ο ίδιος πάντως χωρίς να μπορεί να προβλέψει πότε θα σκάσει η φούσκα, θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις υπεραξίας. Για παράδειγμα, η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT επιτρέπει στον κόσμο να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της χωρίς προσωπικό λογαριασμό. Άλλη ισχυρή ένδειξη για τον ίδιο είναι ότι πολλές εταιρείες δείχνουν έντονες επιφυλάξεις απέναντι στην ΑΙ για λόγους ασφαλείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από quartz

Διαβάστε επίσης:

GenAI: Περιθώριο ενίσχυσης 6% του ελληνικού ΑΕΠ σε μια δεκαετία

Jamie Dimon: Σαρωτικές οι επιπτώσεις της ΑΙ για την οικονομία

Τι λέει για την τεχνητή νοημοσύνη ο επενδυτής που προέβλεψε τη φούσκα του dot com και του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News