Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 07:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε την εταιρεία της με 1.000 δολάρια – Σήμερα βγάζει κέρδη 25 εκατ. δολαρίων τον χρόνο

Ξεκίνησε την εταιρεία της με 1.000 δολάρια – Σήμερα βγάζει κέρδη 25 εκατ. δολαρίων τον χρόνο

Η Deryl McKissack, 62 ετών σήμερα, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τα κατορθώματά της στον τομέα του επιχειρείν. Είναι εκείνη που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ελάχιστα χρήματα, την τεχνογνωσία και τις προσπάθειες πέντε γενεών της οικογένειάς της.

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, θυμάται τη χρονιά – ορόσημο του σημερινού κολοσσού που ίδρυσε, της εταιρείας διαχείρισης κατασκευών και σχεδιασμού McKissack & McKissack, με έδρα την Ουάσιγκτον. Ήταν το 1990 όταν ξεκίνησε την επιχείρησή της με μόλις 1.000 δολάρια, τα οποία απέσυρε από τον αποταμιευτικό της λογαριασμό.

Σήμερα η εταιρεία της αποφέρει 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ενώ διαχειρίζεται έργα ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με γραφεία στο Σικάγο, το Ντάλας, το Λος Άντζελες και τη Βαλτιμόρη.

Η McKissack & McKissack αριθμεί μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια, όπως την κατασκευή του Αφροαμερικανικού Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Smithsonian και την επισκευή των μνημείων του Αβραάμ Λίνκολν και του Τόμας Τζέφερσον.

Η κληρονομιά

Η «κληρονομιά» της εταιρείας χρονολογείται από τον προ-προπάππου της, Moses McKissack, έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή τούβλων τον 18ο αιώνα. Οι δεξιότητές του μεταβιβάστηκαν και καλλιεργήθηκαν από γενιά σε γενιά, γεγονός που ώθησε δύο από τους εγγονούς του να δημιουργήσουν μια κατασκευαστική εταιρεία στο Τενεσί, επίσης με την ονομασία McKissack & McKissack.

Αυτή η εταιρεία παραμένει στην οικογένεια, με έδρα πλέον τη Νέα Υόρκη και διευθύνεται από τη δίδυμη αδελφή της McKissack, Cheryl. «Ο πατέρας μου πάντα μας πήγαινε σε εργοτάξια, μας πήγαινε στο γραφείο. Μιλούσαμε γι’ αυτό γύρω από το τραπέζι», λέει η McKissack. 

Η McKissack θυμάται στο κολέγιο ότι οι γυναίκες ήταν ελάχιστες στον κλάδο αλλά διέπρεπαν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι υπήρχαν τρεις γυναίκες εκ των οποίων και η δίδυμη αδελφή της.

«Έπρεπε να το κάνω»

Η McKissack άφησε μια θέση μηχανικού με εξαψήφιο μισθό για να ξεκινήσει την εταιρεία της και γρήγορα έμαθε ότι ακόμη και με πτυχίο πολιτικού μηχανικού του Πανεπιστημίου Howard και σχετική εργασιακή εμπειρία, η προσέλκυση πελατών ήταν δύσκολη.

Κουβαλώντας έναν παλιό βιντεοπροβολέα, παρουσίαζε διαφάνειες από εργασίες που είχε κάνει για μέλη της οικογένειας ενώ έβαλε μια αγγελία στην Washington Post και προσέλαβε έναν υπάλληλο.

«Ήταν δύσκολα, γιατί δεν είχα μια τράπεζα που να πιστεύει σε μένα», λέει η McKissack. «Μου πήρε πέντε χρόνια για να πάρω την πρώτη μου πιστωτική γραμμή ύψους 10.000 δολαρίων. Πήγα πιθανώς σε 11 τράπεζες που μου είπαν ‘όχι’ … [αλλά] είχα αυτό το καυτό πάθος μέσα μου ότι έπρεπε να το κάνω αυτό και ότι θα μου βγει σε καλό».

Χρησιμοποίησε τις ικανότητές της στη δικτύωση για να πάρει το πρώτο έργο της εταιρείας της. Η ίδια και ο μοναδικός υπάλληλός της έκαναν όλες τις εργασίες μόνοι τους, με την McKissack να καταβάλλει 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Η μία επιτυχημένη δουλειά έφερε την άλλη, και η McKissack δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο εργασιών για να δείξει σε υποψήφιους πελάτες. Έκανε αίτηση για θέσεις εργασίας ως ομοσπονδιακή εργολάβος, για να εργαστεί σε κατασκευαστικά έργα στον Λευκό Οίκο και στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Ακολούθησαν μεγαλύτερα ομοσπονδιακά έργα.

Η McKissack έβγαλε μόνο 7.200 δολάρια για τον εαυτό της τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, λέει. Στον δεύτερο, 18.000 δολάρια. Τελικά πλήρωσε στον εαυτό της μισθό 100.000 δολαρίων μετά από περίπου δέκα χρόνια, προσθέτει, δίνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή των υπαλλήλων της έναντι του εαυτού της στην πορεία.

Υπερήφανη ως γυναίκα

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη για το πού βρισκόμαστε και για τα έργα που έχουμε κάνει… τον αντίκτυπο που είχαμε στις ζωές των ανθρώπων», λέει η McKissack.
Ο παγκόσμιος κατασκευαστικός κλάδος προβλέπεται να αξίζει 13,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2037, σύμφωνα με έκθεση του 2023 της εταιρείας έρευνας αγοράς Oxford Economics. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,4% των διευθυνόντων συμβούλων του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως.

Παρά τα πανομοιότυπα ονόματα εταιρειών, η McKissack και η αδελφή της διευθύνουν ξεχωριστές επιχειρήσεις – αλλά έχουν συνεργαστεί σε πολλά έργα και συχνά ανταλλάσσουν σημειώσεις μεταξύ τους, λέει.

«Στηριζόμαστε η μία στην άλλη σε δύσκολες στιγμές. Και είναι υπέροχο να έχεις μια πανομοιότυπη δίδυμη αδελφή που κάνει το ίδιο πράγμα που κάνω εγώ σε μια μεγαλύτερη πόλη όπως η Νέα Υόρκη», λέει. 

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη McKissack

Η McKissack οραματίζεται να κατέχουν περισσότερες διευθυντικές θέσεις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο για την εταιρεία της ονειρεύεται να την κληροδοτήσει στην κόρη της, φοιτήτρια βιομηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η οποία θα μπορούσε να γίνει η έκτη γενιά McKissacks στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Της λέω συνέχεια ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη McKissack», όπως αναφέρει, προσθέτοντας πως δεν τη νοιάζει το πώς θα φτάσει εκεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Drunk Elephant: Η γυναίκα πίσω από το brand που τρελαίνει τα 10χρονα – Όλοι της έλεγαν ότι κάνει λάθος

Μεγάλωσε χωρίς τρεχούμενο νερό – Τώρα γίνεται δισεκατομμυριούχος

Estée Lauder: Αυτό το κόλπο την έβαλε στις 20  ιδιοφυΐες του επιχειρείν του 20ου αιώνα – Η μοναδική γυναίκα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News