Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Εκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Αύξηση επιτοκίων στο 50%

Τουρκία: Εκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Αύξηση επιτοκίων στο 50%

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια στήριξης της λίρας εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με νέο επικεφαλής τον διοικητή Fatih Karahan, αύξησε το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας στο 50% από 45%. Μόνο η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc. ανέμεναν αυτή την κίνηση, ενώ όλοι οι άλλοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν προέβλεπαν καμία αλλαγή. 

Η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας και η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τακτική, μόλις δύο μήνες αφότου οι αξιωματούχοι της είχαν αποφασίσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει ολοκληρωθεί. 

«Τον Φεβρουάριο, οι υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού σημείωσαν αύξηση με ώθηση από τις υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής. «Ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών, οι προοπτικές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν», αναφέρεται στη δήλωση. «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ευθυγράμμιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη συμπεριφορά των τιμών με τις προβλέψεις και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των μισθών στον πληθωρισμό».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 67% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, εγείροντας ανησυχίες καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε σημάνει πριν από ένα μήνα τη λήξη του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης μετά από 8 επιτοκιακές αυξήσεις που εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα του 8,5%.

Παράλληλα, καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, επικρατεί ανησυχία να μην επαναληφθεί η πτώση της λίρας που παρατηρήθηκε κατά την περσινή προεδρική ψηφοφορία, όταν έπεσε έως και 7% σε μία μόνο ημέρα. Η τουρκική λίρα είχε τη χειρότερη απόδοση αυτόν τον μήνα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, με απώλειες περίπου 3,7% έναντι του δολαρίου. 

Η κίνηση αυτή ενόψει εκλογών είναι ασυνήθιστη, καθώς η συνταγή που προτιμούσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι πρόσφατα ήταν προσπαθεί να εξαγοράσει το εκλογικό  σώμα με χαμηλά επιτόκια και δημοσιονομικές παροχές. Ωστόσο, η τακτική αυτή έχει αλλάξει σημαντικά από τις περασμένες προεδρικές εκλογές με μεταστροφή μιας πιο ορθόδοξης προσέγγισης από το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κεντρίσει ξανά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

FED: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News