Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής

Στα όρια της κατάρρευσης βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη στην αρχή του έτους, ενισχύοντας τους φόβους ότι η οικονομία στην περιοχή κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αύξηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε αισθητά προς τα κάτω στο 1,6%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη. Η μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο ήταν αισθητά χειρότερη από τη μέση πρόβλεψη του 1,8% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η μεταποιητική βάση της περιοχής υποφέρει, κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της. Η πτώση δημιουργεί την προοπτική ότι θα επιβαρύνει τη συνολική οικονομία κατά το τρέχον τρίμηνο.

Τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,7% στην ΕΕ.

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής-1

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση το μήνα, υποχωρώντας κατά 14,5%. Τα καταναλωτικά αγαθά παρουσίασαν επίσης μείωση. Αντίθετα, τόσο τα ενδιάμεσα αγαθά όσο και η ενέργεια σημείωσαν κάποια κέρδη. 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-29,0%), Μάλτα (-9,4%) και Εσθονία (-6,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Πολωνία (+13,3%), Σλοβενία ​​(+10,6%) και Λιθουανία (+7,2%).

Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν πλέον μόνο μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Εξάλλου, και οι προβλέψεις που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ήταν αναθεωρημένες επί τα χείρω για το 2024, ενώ η ίδια ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει «υποτονική» προς το παρόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη – Επιβεβαιώνεται η ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στασιμότητα του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο – Ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2023

Γλύτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη – Στασιμότητα στο τέλος του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News