Lagarde: Παραπέμπει στον Ιούνιο για τα επιτόκια – Οι μισθοί στο επίκεντρο
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους, αλλά στην ανακοίνωσή της προέβη σε μια πρώτη, δειλή κίνηση που προαναγγέλλει τη μείωσή τους, καθώς αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα από τις προ μηνών προβλέψεις της.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις της Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, καθώς αναγνώρισε ότι κάνουμε αρκετή πρόοδο επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό. «Είμαστε πιο σίγουροι, αλλά δεν είμαστε αρκετά σίγουροι και χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία», όπως είπε.
«Θα ξέρουμε περισσότερα τον Απρίλιο και θα ξέρουμε αρκετά περισσότερα τον Ιούνιο», επισήμανε, στέλνοντας ξανά «σήμα» στις αγορές ότι δεν πρέπει να περιμένουν επιτοκιακές μειώσεις πριν τον Ιούνιο. Εξάλλου, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη, ενώ διαπίστωσε συμφωνία ως προς τα επόμενα βήματα. «Δεν συζητήσαμε τις μειώσεις επιτοκίων, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Θα έχουμε λίγα στοιχεία τον Απρίλιο και αρκετά περισσότερα τον Ιούνιο», επανέλαβε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Εξάλλου επανέλαβε την αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι οι εγχώριες πιέσεις είναι ακόμα αυξημένες, εν μέρει λόγω των ισχυρών μισθολογικών αυξήσεων. Όπως εξήγησε η κ. Lagarde, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία των μισθών. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών μετριάζεται. «Οι μισθολογικές αυξήσεις σε συνδυασμό με το κέρδος των επιχειρήσεων αποτελούν δύο στοιχεία που εξετάζουμε», διευκρίνισε, εξηγώντας ότι στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ βρίσκεται το κατά πόσο τα εταιρικά κέρδη απορροφούν μέρος των πληθωριστικών πιέσεων.
Παράλληλα, απηύθυνε νέο κάλεσμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση, ώστε η δημοσιονομική πολιτική να διευκολύνει τη νομισματική στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Τέλος, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% και ως προς αυτό η σημασία δίνεται στα νεοεισερχόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ και επανέλαβε η Christine Lagarde, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω. Στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προβολές, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024, και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Τέταρτη «στάση» για τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους
Ερευνα για ΕΚΤ: 3 αντί 4 επιτοκιακές μειώσεις προβλέπουν οι αναλυτές
Ποια κεντρική τράπεζα θα κάνει την πρώτη επιτοκιακή μείωση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News