Business & Finance Τετάρτη 6/03/2024, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Καρκινογόνος ουσία σε πασίγνωστες κρέμες κατά της ακμής

ΗΠΑ: Καρκινογόνος ουσία σε πασίγνωστες κρέμες κατά της ακμής

Θεραπείες ακμής ευρείας κατανάλωσης μπαίνουν στη λίστα των προϊόντων που περιέχουν την ουσία βενζόλιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το καρκινογόνο χημικό συστατικό εντοπίζεται σε μια σειρά από απολυμαντικά χεριών, κάποια αντηλιακά και σαμπουάν.

Τα προϊόντα ακμής από μάρκες όπως η Proactiv, η Up & Up της Target Corp. και η Clinique έχουν αυξημένα επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας, σύμφωνα με το πόρισμα ενός ανεξάρτητου εργαστηρίου δοκιμών κατόπιν αιτήματος που κατατέθηκε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) . 

Το εργαστήριο ζήτησε από τον FDA να ανακαλέσει τα εν λόγω θεραπευτικά προϊόντα – τα οποία περιέχουν όλα το δραστικό συστατικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου – ενώ οι ρυθμιστικές αρχές διεξάγουν έρευνα.

Το βενζόλιο είναι φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού και μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανιχνευθεί σε αρκετά δημοφιλή προϊόντα, γεγονός που έχει αυξήσει τις ανησυχίες των καταναλωτών για τις πιθανές απειλές που μπορεί να κρύβονται στα ντουλάπια του μπάνιου τους, ενώ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η επάρκεια της εποπτείας της συγκεκριμένης βιομηχανίας από τον FDA. Εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, η Unilever Plc και η Procter & Gamble Co. έχουν ήδη ανακαλέσει προϊόντα.

Σύμφωνα με το εν λόγω πόρισμα, αυξημένη ποσότητα βενζολίου έχει μία κρέμα της Proactiv που παρασκευάζεται από την Taro Pharmaceutical Industries Ltd., μια κρέμα της Target και μια θεραπεία από την Clinique της Estee Lauder Cos. Τα ποσοστά βενζολίου σε μια κρέμα Clearasil της Reckitt Benckiser Group Plc. βρέθηκαν εντός ορίων, αλλά το όριο ανέβαινε όταν το προϊόν εκτίθετο σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 2 εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το φάρμακο που είναι γνωστό σε όλες τις χώρες – Μια πατέντα του 1899 μπαίνει σε κάθε σπίτι

Ο «τρομοκράτης» που σκότωνε με παυσίπονα – Τo μεγαλύτερο μυστήριο της φαρμακοβιομηχανίας

Όταν η Pfizer πούλησε την παρενέργεια για φάρμακο: Φοβόταν ότι θα γίνει περίγελος – Γέννησε μια αγορά 3 δισ.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News