Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 12:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: «Έχουμε κάνει αρκετά» για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: «Έχουμε κάνει αρκετά» για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, φάνηκε να αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και όταν τα χειρότερα των προβλέψεων στοιχεία του πληθωρισμού ώθησαν τους ξένους αναλυτές να προβλέψουν μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

«Πιστεύουμε ότι κάναμε αρκετά για τη σύσφιξη», είπε ο Simsek την Τρίτη, συζητώντας για τη νομισματική πολιτική σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αφοσιωμένοι στο μέλλον».

Οι αρχές σχεδιάζουν πρόσθετα βήματα επιλεκτικής πιστωτικής και ποσοτικής σύσφιξης, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε «μεταβατική περίοδο». Η λίρα σημείωσε ήπια μεταβολή έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις.

Οι προοπτικές που παρουσίασε ο Simsek έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις στην αγορά, έπειτα από τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι της JP Morgan προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων έως και 500 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία προχώρησε σε σωρευτικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 3.650 μονάδες βάσης σε οκτώ φάσεις, άφησε το επιτόκιο αναφοράς της σε αναμονή στο 45% τον Φεβρουάριο, αλλά είπε ότι η πολιτική θα μπορούσε να αυστηροποιηθεί «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών πληθωρισμού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στο τέλος του έτους θα κυμαίνεται στο 36%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ανησυχία καθώς ο πληθωρισμός ανοίγει το βήμα του προς το 70%

Τουρκία: Άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων η οικονομία – Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ

Αναξιόπιστα τα στοιχεία για τον τουρκικό πληθωρισμό;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News