Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Προβλέπουν ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία

G20: Προβλέπουν ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία έχει όλο και περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στο προσχέδιο της τελικής δήλωσης της G20 κατά τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Βραζιλία, αναφέροντας ως έναν από τους κινδύνους τον ταχύτερο από τον αναμενόμενο αποπληθωρισμό.

«Σημειώνουμε ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει αυξηθεί», αναφέρεται στο σχέδιο ανακοίνωσης με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, το οποίο είδε το Bloomberg News. «Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον ταχύτερο από τον αναμενόμενο αποπληθωρισμό», επισημαίνεται.

Το κείμενο δεν είναι οριστικό και η διατύπωση υπόκειται σε εντατικές διαπραγματεύσεις στο Σάο Πάολο, πριν από την άφιξη των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη. Η σύνοδος της G20 έχει ήδη σημαδευτεί από έντονες διαιρέσεις, ιδίως όσον αφορά τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα που ταλανίζουν την παγκόσμια πολιτική. Το προσχέδιο του κειμένου αναφέρεται σε «συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου» μεταξύ των προκλήσεων, χωρίς να τις κατονομάζει, καθώς και σε «γεωοικονομικές εντάσεις».

Η δήλωση αντικατοπτρίζει μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για μια παγκόσμια οικονομία που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, της εκτίναξης του πληθωρισμού και της απότομης αύξησης των επιτοκίων. 

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές, τη χαλάρωση των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού» και τη συγκράτηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αναφέρεται στο προσχέδιο της G20. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Georgieva (ΔΝΤ): Βλέπει «ήπια προσγείωση» και μειώσεις επιτοκίων στα μέσα του έτους

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
G20