Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Magnificent Seven – Ποιες είναι οι εταιρείες GRANOLAS

Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Magnificent Seven – Ποιες είναι οι εταιρείες GRANOLAS

Εάν οι μετοχές του Magnificent Seven συντηρούν το χρηματιστηριακό ράλι που έφερε τη Wall Street σε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπάρχει και στην Ευρώπη μια ομάδα μόλις 11 εταιρειών που έφερε τον δείκτη Stoxx 600 στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, καθώς ευθύνεται  περίπου για το 50% των κερδών. Η Goldman Sachs έχει ονομάσει τις εταιρείες αυτές GRANOLAS.

Πρόκειται για ευρωπαϊκές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό και ποιοτική ανάπτυξη. Το γκρουπ των μετοχών GRANOLAS απαρτίζουν οι GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi.

Οι GRANOLAS αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Stoxx 600, με την Goldman Sachs να επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι διαθέτουν χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέψουν να ευημερήσουν στον σημερινό οικονομικό κύκλο. Ειδικότερα, οι εταιρείες αυτές εμφανίζουν ισχυρή αύξηση κερδών, υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους και καλούς ισολογισμούς.

«Νομίζουμε ότι θα ωφεληθούν επίσης από τη δομική στροφή προς τις παθητικές επενδύσεις και την έλλειψη ρευστότητας στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, σύμφωνα με το CNBC.

Μάλιστα, η Goldman σημειώνει ότι οι GRANOLAS έχουν υπεραποδώσει έναντι των Magnificent Seven (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia) κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν και οι μετοχές αυτές εμφανίζουν υψηλό P/E, αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για εταιρείες ανάπτυξης, ενώ οι GRANOLAS παρουσιάζουν σημαντικό discount εάν συγκριθούν με τις Magnificent Seven, τονίζουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ισχυρό momentum της ανάπτυξής τους θα συνεχιστεί, με ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 7% έως το 2025, έναντι του +2% που αναμένεται για την υπόλοιπη αγορά. Εξάλλου, οι 11 μετοχές του γκρουπ προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις περίπου 2-2,5%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία

Goldman Sachs: Βλέπει περιθώρια για διεύρυνση του ράλι στις αγορές 

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News