Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων, εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων, εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων

Οι τιμές πετρελαίου παραμένουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, καθώς οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινήθηκε σήμερα κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε ράλι περίπου 8% στις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κυμαινόταν κοντά στα 79 δολάρια. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν περιορισμένος λόγω της αργίας στη Νέα Υόρκη. 

Οι επιθέσεις στα πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχουν προσθέσει ένα γεωπολιτικό premium στην τιμή αργού. Για πρώτη φορά, το πλήρωμα πλοίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος αφότου χτυπήθηκε από πύραυλο. 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να επικρατούν ανησυχίες για πλεόνασμα της αγοράς, κάτι για το οποίο προειδοποίησε πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία υποστήριξε ότι η παγκόσμια κατανάλωση επιβραδύνεται. Επίσης, τα ταξίδια στην Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγός του πλανήτη, ξεπέρασαν τα προ του κορωνοϊού επίπεδα, κατά την περίοδο των εορτών του νέου σεληνιακού έτους, προσφέροντας αισιόδοξες προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες. 

«Περιμένουμε ότι το brent θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται γύρω από τα σημερινά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνο είναι ανοδικοί», ανέφερε η Άρν Λόχμαν Ρασμούσεν, επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management. 

Tα πονταρίσματα για άνοδο της τιμής brent βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 αφότου ξέσπασε η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία εκπροσωπεί περίπου το ένα-τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News