Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 13:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Επί τάπητος ξανά το θέμα του αμοιβαίου χρέους – Υπό τον φόβο Ρωσίας και Τραμπ

ΕΕ: Επί τάπητος ξανά το θέμα του αμοιβαίου χρέους – Υπό τον φόβο Ρωσίας και Τραμπ

Πρέπει να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές σαν ένα ενιαίο σύνολο και να αυξήσουμε το χρέος μας συνολικά; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς υπόσχονται να ξοδέψουν περισσότερα στην άμυνα εξαιτίας της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ερώτημα δεν είναι νέο και έχει αποδειχθεί ιστορικά περίπλοκο.

Για πολλά χρόνια, οι χώρες της ΕΕ που ήταν παραδοσιακά πιο συντηρητικές ως προς τις δημοσιονομικές τους δαπάνες, δεν ήθελαν να αξιοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Φοβούνταν ότι τελικά η δημοσιονομική τους σύνεση θα κινδύνευε από άλλες χώρες που χαρακτηρίζονταν από πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, το 2020, τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνέπειες της πανδημίας Covid-19 ήταν να αυξήσουν από κοινού το χρέος.

Τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι αυτό που έπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα καλό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των νέων αμυντικών τους σχεδίων. Άλλοι όμως διαφωνούν.

«Δεν πρόκειται για μαγική λύση, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην πραγματικότητα να επιταχύνουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας ικανότητα. Και αυτό είναι πραγματικά αυτό που διακυβεύεται σήμερα», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Alexander de Croo, πρωθυπουργός του Βελγίου, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αύξηση του νέου χρέους για τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης.

Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι τα κοινά ομόλογα θα ήταν ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ένωσης.

Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ήταν πολύ σαφής κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αυτό το Σαββατοκύριακο: «Στις Βρυξέλλες, έχουν τη συνήθεια να αναζητούν προβλήματα και να παρουσιάζουν πάντα την ίδια λύση, το αμοιβαίο χρέος». Αντ’ αυτού, ο Lindner πρότεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια ενιαία αγορά για τα αμυντικά προϊόντα, καθώς και να προωθήσει την ενοποίηση στον τομέα και να επιδιώξει την από κοινού προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte ήταν επίσης πολύ σαφής ότι δεν θα υποστήριζε το κοινό χρέος σε επίπεδο ΕΕ. Είπε ότι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες αμυντικές δαπάνες «είτε τις αυξάνετε σε εθνικό επίπεδο είτε τις αυξάνετε μέσω των ιδίων πόρων (της ΕΕ), κάτι που έχει ορισμένα πολιτικά και επίσης διαρθρωτικά μειονεκτήματα». «Στο τέλος, υπάρχουν χρήματα που προέρχονται από τους πολίτες μέσω της φορολογίας και θα έλεγα ας το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε στο MSC.

Το θέμα του τρόπου αύξησης των αμυντικών δαπανών σε επίπεδο περιφέρειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή. Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται υπό πίεση να πράξουν περισσότερα εν μέσω των απειλών ασφαλείας από τη Ρωσία και της αβέβαιης έκβασης των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Η ανησυχία λόγω Trump

Πρόσθετη ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν δήλωσε ότι δεν θα σώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν τηρούν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Τα σχόλιά του θεωρήθηκαν ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ -υπό την ηγεσία του- να μην είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος στο σεβασμό του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που λέει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Η απειλή Τραμπ επισπεύδει την κεφαλαιακή ένωση

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον Τραμπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News